Beljak se hvali anketom po kojoj je njegova koalicija druga, SDP četvrti. Ali stvari nisu baš tako jednostavne

HDZ je prvi sa samo 20,1 posto, no radi se tek o jednom od niza grafova iz ankete, a ne o konačnom anketnom rejtingu stranke

ZADNJA IZMJENA: sij 17, 2019

SDP više ne pada, SDP doslovno nestaje – zaključak je koji bi se mogao izvući iz samo letimičnog pogleda na brojke najnovije ankete koja se, između ostalog, bavi europskim izborima, a čije je rezultate na Facebooku trijumfalno objavio predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Stranka Davora Bernardića je, po anketi Ipsos Public Affairs, pala na četvrto mjesto sa samo 10,6 posto odabira, kad se ispitanicima postavi pitanje za koga bi glasali na izborima za Europski parlament. Koalicija u kojoj je Beljakov HSS, što i jest razlog njegovog trijumfalizma, je na drugom mjestu – Amsterdamska koalicija (koju čine još Glas, IDS i uskoro HSU) je na 12,5 posto odabira, dok je treći Živi zid sa 10,8 posto.

Blistaju i Dalija i desnica

Prvi je i dalje HDZ, ali 20,1 posto i nije toliko puno više od ostalih, kao što se to da vidjeti iz redovnih anketa o pojedinačnim rejtinzima političkih stranaka.

Ogroman rezultat postižu i dvije zasad nepostojeće liste, jedna je koalicija lijevog bloka oko koje su anketari okupili Daliju Orešković, Bojana Glavaševića, Zagreb je naš i Novu ljevicu. Ta virtualna koalicija dobila bi 9,4 posto glasova, slično kao i još manje vjerojatna koalicija desnog bloka (od Hrasta, Željke Markić, raznih HSP-ova do Neovisnih za Hrvatsku) – 8,9 posto. Most je, pak, na 7,5 posto.

Nužno ne zrno, već grumen soli

Ove brojke, međutim, treba uzeti ne sa zrnom, već grumenom soli. Naime, rejting stranaka mjeri redovnom mjesečnom anketom, kod Ipsosa je to Crobarometar – istraživanje bazirano na terenskim ispitivanjima i s najpreciznijim rezultatima. Druga vrsta anketa koju ta kuća radi su ispitivanja javnosti koje provode za svoje klijente i u kojima se rade razne simulacije, ovisno o koalicijskim kombinacijama, političkim preferencijama ili različitim uzorcima ispitanika. U tim anketama, rađenim često i za političke stranke, zna biti i više desetaka grafova sličnih ovom koji je dospio u javnost, naravno, s različitim brojkama.

Što se tiče europskih izbora, oni su posebna priča, jer je na njima izlaznost oko dvadesetak posto, dok se ankete obično rade s dalekom višim postotkom onih koji su izrazili svoju političku preferenciju. Manja izlaznost više odgovara velikim strankama, s jakom infrastrukturom na terenu, čiji članovi i simpatizeri su daleko discipliniraniji pri izlasku na birališta, tako da je za očekivati da je – u ovom trenutku – rejting SDP-a i HDZ-a za EU izbore viši od brojki koje izbacuju ankete.

Jasmin Klarić
Telegram autor
570 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program