Politika & Kriminal

Benčić u Otvorenom optužila Lovrića da ima plaću 18.000 kuna i ne radi ništa, on joj uzvratio: 'Vas građani plaćaju kroz udruge da lažete!'

Gradska oporba je oštro napadala Sandru Benčić

Proračun Grada Zagreba, kao i gradski dugovi te stanje u Holdingu, bili su tema jučerašnje emisije Otvoreno HRT-a. U emisiji su gostovali predstavnici novoizabrane vlasti, te predstavnici nove gradske oporbe, među kojima i savjetnik u Gradskoj upravi Ivica Lovrić. Na početku emisije koordinatorica platforme Možemo! Sandra Benčić rekla je kako je i sam novi gradonačelnik kazao kako je financijska situacija u gradskom proračunu teška, ali rješiva. Apostrofirala je Holding kao ne samo velikog dužnika već i kao tvrtku koja je još u 2020. imala minus od 305 milijuna kuna.

Ivica Lovrić joj je kontrirao ustvrdivši da su problemi Holdingovih tvrtki nastali u pandemiji kada ništa nije funkcioniralo, a morale su se isplaćivati plaće.

“Ako kredite ne brojimo, može se reći da je najveći dio minusa generiran iz 2019. kad nije bilo potresa i pandemije, zbog lošeg gospodarenja”, odgovorila je Benčić te navela kako su se milijuni trošili na rezano cvijeće i nabavu automobila kojim asu se vozili pročelnici. Lovrić je potom ustvrdio da je gradski proračun refleksija poreznih promjena što bi se riješilo da nije bilo potresa.

Zapeli na glomaznom otpadu

Zastupnik Renato Petek ukazao je na problem plaćanja glomaznog otpada, te je kazao kako Samobor za to plaća tri puta manje, objasnivši da je Grad samo na račun tog novca u šest mjeseci mogao izgraditi dva vrtića. Potom je prozvao Lovrića da je namjestio natječaje za dvije vrste otpada.

Dok je Lovrić odgovarao kako on ništa nije namjestio, umiješala se Benčić: “Gospodine Lovrić, ja sam tek kad sam ušla u politiku upoznala ljude bez srama”, kazala mu je. “Vi na sebe mislite?”, odgovorio je Lovrić, na što je Benčić nastavila napad.

Lovrić čeka pitanje gradonačelnika

“To da vi postavljate pitanja budućem zastupniku skupštine koja još nije konstituirana o tome kako će izvršna vlast određeno pitanje riješiti nakon što ste desetljećima u toj izvršnoj vlasti? Vi dobivate 18.000 kuna neto za mjesto savjetnika kojeg nitko tamo ne želi. Dali ste ostavku na mjesto pročelnika da bi bili savjetnik.

Pa recite, kako ćete to riješiti? Građeni vas plaćaju 35.000 kuna bruto, kako ćete riješiti problem glomaznog otpada? Koristite mogućnost koju vam je zakon dao da radite ništa i da imate plaću 18.000 kuna”, optužila je Benčić bivšeg pročelnika.

Lovrić je kazao kako on zna riješiti problem te da će na to pitanje odgovoriti gradonačelniku ako mu ga postavi, a potom je kazao Benčić: “Ja radim 34 godine u ovom gradu, radim savjesno i radim puno više nego što ćete vi ikada raditi. Svoju besramnost ste potvrdili nabacivanjem blata. Ja vas i Peteka pitam kako ćete to riješiti kao izvršna vlast, stalno govorite što nije dobro. Vas isto plaćaju građani kroz nevladine udruge da lažete i difamirate”

Gdje su obećani stručnjaci?

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta uključio se rekavši kako je primijetio da je entuzijazam Možemo! splasnuo i da se priča o dovođenju vanjskih stručnjaka za revizije. Pitao je nema li takvih eksperata u platformi Možemo!, a zanimalo ga je i to hoće li biti poskupljenja za građane. Benčić je kazala kako će učiniti sve da usluge ne poskupe, te je dodala kako entuzijazam imaju i da ga nikada neće izgubiti.

“Idemo napraviti reviziju plana javne nabave, ono što je zaista nepotrebno i koje se stvari mogu odraditi unutar kuće tako će se i odraditi. Što se tiče vanjske revizije to je jedno od naših obećanja. Ako je neovisna, ne mogu biti naši stručnjaci jer sami sebe nećemo revidirati, takva praksa nije dobra, želimo vanjsku neovisnu reviziju financiranja i utvrđivanja točnog stanja financija i duga grada i Holdinga.

Ići ćemo u dvije etape i prva će biti vrlo brza. To će biti utvrđivanje najštetnijih ugovor kroz koje najviše curi novaca i utvrđivanja točnog stanja financija grada. Onda slijedi dubinska analiza kad se napravi ovaj prvi dio. Tako ćemo do kraja godine stvari staviti u određeni red. Plan imamo, situacija kolikogod da je složena mi smo za nju bili pripremljeni, znali smo u što ulazimo i nije nas ovo iznenadilo nego traži puno truda i rada”, objasnila je Benčić.

‘Dat ćemo vam sto dana’

Davor Filipović iz HDZ-a je ukazao kako su imali i državnu reviziju te je dodao kako će platforma Možemo sada imati priliku pokazati sve svoje znanje, postupiti po nalazima državne revizije koje spominju ako nije bilo postupano po tome.

“Veselimo se vidjeti vaš rad, dat ćemo vam 100 dana kao što je pristojno u političkom djelovanju, a onda ćemo biti konstruktivna oporba, da ćemo kritički prilaziti svemu onome što ste najavljivali a niste to činili, kao i svemu ovome što sada govorite ako to izostane”, rekao je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu