Berlusconi kaže da će za talijanskog premijera podržati desničara Salvinija (jer je takav bio dogovor)

Salvinijeva stranka osvojila je najviše glasova na izborima u nedjelju

ZADNJA IZMJENA: ožu 7, 2018
Foto: AFP

Silvio Berlusconi podržat će čelnika talijanskoga euroskeptičnog partnera Lige Mattea Salvinija u pokušajima da sastavi vladu, potvrdio je bivši premijer u novinskom intervjuu u srijedu.

Četiri stranke u koaliciji desnog centra dogovorile su se tijekom kampanje da će čelnik stranke koja dobije najviše glasova voditi vladu.

Berlusconijev osobni poraz

U Berlusconijevu osobnom porazu, ekstremno desna Liga nadmašila je njegovu stranku Forza Italiju (FI) na izborima u nedjelju, osvojivši 17 posto glasova prema 14 posto za FI. “Poštujući naše dogovore, sada ćemo lojalno podržati pokušaje Salvinija da sastavi vladu”, rekao je Berlusconi za Corriere della Sera.

“Ovdje sam da ga podržim, da jamčim pouzdanost koalicije i održim naše obećanje biračima”, rekao je.

Renzi nakon izbornog potopa podnio ostavku

Izbori su rezultirali podijeljenim parlamentom i pregovori o sastavljanju vlade trajat će tjednima, a možda i mjesecima. Liga i protuestablišmentski Pokret 5 zvijezda rekli su da bi predsjednik trebao njihovim čelnicima dati mandat za sastavljanje Vlade.

Nakon nedjeljnih izbora, čelnik talijanske Demokratske stranke Matteo Renzi podnio je ostavku. Njegova stranka doživjela je potop na izborima. Osvojili su manje od 20 posto glasova, što je za pola manje od rezultata ostvarenog na europskim izborima 2014. U kratkom priopćenju koje je tada poslao, Renzi je rekao kako misli da njegova stranka ne bi trebala ulaziti ni u kakvu postizbornu koaliciju s “ekstremističkim strankama” i da će biti u oporbi idućoj vladi.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program