Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bernardić tvrdi da se njega ne može smijeniti na konvenciji, a Bauk je spominjao baš to. Pojednostavili smo slučaj

Izvukli smo ključne stvari o recentnim događajima u SDP-u

FOTO: Vjekoslav Skledar/Telegram

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je kazao kako su netočne spekulacije o tome da bi se na sljedećoj konvenciji SDP-a, koja bi trebala biti održana krajem veljače, moglo glasati o njegovoj smjeni. No, upravo je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsena Bauka rekao kako postoji realna mogućnost da se ta Konvencija pretvori u izbornu.

U tom slučaju, ako bi većina članova izglasala nepovjerenje sadašnjem šefu stranke, SDP bi se ubrzo suočio s novim uutarstranačkim izborima. Evo malog pregleda recentnih događanja o novim problemima za šefa SDP-a

1. Bauk poručio da bi uskoro moglo biti promjena u SDP-u

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u četvrtak je izjavio kako ne isključuje mogućnost da se tematsko-izvještajna Konvencija koja bi trebala biti krajem veljače, pretvori u izbornu. Kazao je da bi bilo “vrlo hrabro reći da se to neće dogoditi.”

“Promjene u SDP-u teoretski su moguće u svakom trenutku na način predviđen Statutom. Mi smo demokratska stranka i promjene su moguće, a hoće li se dogoditi, to je stvar predviđanja”, rekao je Bauk u četvrtak.

2. Bernardić kaže da se njega na Konvenciji ne može smijeniti…

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić odbacio je danas mogućnost da bi na skorašnjoj konvenciji stranke mogao biti smijenjen. Kazao je kako su spekulacije o tome “jedan u nizu spinova i obmana kako bi se destabilizirala stranka.” Poručio je kako Konvencija ne bira predsjednika, a na upit je li razmišljao o ostavi, Bernardić je rekao: “Ne, apsolutno.” Na pitanje može li ga se smijeniti na konvenciji, Bernardić je odgovorio: “Ne.”

3. …ali to nije baš točno

Bernardić je danas rekao kako konvencija ne bira predsjednika, što nije pogrešno. No, kazao je i kako ga konvencija ne može smijeniti, što jest pogrešno. Prema statutu SDP-a, na konvenciji se može odlučivati o povjerenju predsjedniku stranke, a u slučaju da se izglasa nepovjerenje, predsjedniku odmah prestaje mandat i raspisuju se izbori za novog predsjednika SDP-a.

4. Što znači da je konvencija izborna?

To znači da se na njoj može glasati o povjerenju predsjedniku stranke i raspisivanju stranačkih izbora. Redovne izborne konvencije održavaju se svake četiri godine. S druge strane izvještajno-tematska konvencija odražava se jednom godišnje, no i na tu se konvenciju može uvrstiti točka o glasanju i povjerenju predsjedniku stranke.

No, da bi se uopće moglo glasati o bilo kojoj točki, prvo treba zadovoljiti uvjet da se na konvenciji pojavi najmanje polovica od oko 2000 delegata. Potom bi, ako ta točka dođe na dnevni red, Bernardić teoretski mogao biti smijenjen.

5. Prošli pokušaj rušenja Bernardića je propao

Prošle jeseni dio SDP-ovaca otvoreno je iskazivao nezadovoljstvo predsjednikom stranke. Također se, kao i ovih dana, razgovaralo o mogućnosti rušenja predsjednika na konvenciji, no Bernardić je tada zatražio glasanje o povjerenju samom sebi na stranačkim tijelima. Tada ga je i dobio, i to vrlo uvjerljivo. Prvo su ga krajem rujna podržali svi članovi Predsjedništva osim Peđe Grbina i Bojana Glavaševića koji su se izuzeli od glasanja par dana nakon toga podržao ga je i Glavni odbor stranke.

“Hvala članovima na jednoglasnom povjerenju uz 4 suzdržana glasa. Nastavljamo dalje raditi za Hrvatsku. Bez brige, SDP je stabilan i jedina alternativa ovoj lošoj i optužbama opterećenoj Vladi”, rekao je tada Bernardić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više