Politika & Kriminal

Beroš: 'Situacija dozvoljava određene relaksacije mjera, u prvom planu su nam sportske aktivnosti'

Ministar je komentirao i smrt 11-godišnjeg dječaka, kaže da nije bilo propusta liječnika

Ministar zdravstva Vili Beroš maloprije je dao izjavu novinarima, komentiravši smrt 11-godišnje dječaka u Klinici dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

“To je jedna od najtežih vijesti od početka epidemije, izražavam sućut, tražio sam očitovanja iz obje klinike, Klinike za dječje bolesti u Zagrebu i Klinike dr. Fran Mihaljević,ali ne mogu sve iznositi zbog prava o zaštiti pacijenata”, rekao je Beroš.

“Dječak je bio pozitivan na koronu, preminuo je od multisistemske upalne reakcije koja je moguća u dječjoj dobi. U njoj dolazi do zahvaćanja više organa i nerijetko dolazi do smrtnog ishoda. Dok se ne izvrše daljnji koraci ne možemo još to sa sigurnošću tvrditi”, nastavio je. “Zasad ne mogu reći da je bilo bilo kakvih propusta. Pedijatri su upoznati s ovakvom mogućom reakcijom, o tome je prije nekoliko mjesecu pričala i profesorica Markotić”, rekao je.

Sugerirao je da će biti popuštanja mjera

Na pitanje hoće li biti popuštanja mjera, obzirom da je danas bio sastanak članova Stožera i epidemiologa, Beroš je rekao da su analizirali svjetsku situaciju, u Europi, u Hrvatskoj, pa i po županijama.

“Stanje je zadovoljavajuće pa nam dopušta određene relaksacije mjera. Detaljno ćemo analizirati sve elemente i dogovorili smo se u sljedećem tjednu evaulirati određene stvari i da onda donesemo određene mjere koje će, mislim, biti primjerene trenutku”, rekao je. “To je zahtjevan i dinamičan posao. Ali ako za 3-4 dana iskrsne neka nova okolnost, tipa pojava novog soja u Hrvatskoj, sve to pada u vodu”, rekao je Beroš.

Razgovara se o mjerama za ugostitelje

“Dobili smo pismo nacionalne udruge ugostitelja koje ukazuje na određene probleme i na eventualni povlašteni položaj nekih vrsta objekata. Bitno je da se mjere prema svima odnose na isti način, ali to nije moguće uvijek postići. Naravno da nismo to napravili namjerno, pojedini kafići su zatvoreni, a kava se prodaje na benzinskim crpkama i nekim restoranima. No o tome ćemo više razgovarati sljedeći tjedan”, rekao je Beroš.

“Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera. Netko zagovara otvaranje teretana, ali nitko nikome ne brani da ide trčati oko Jaruna ili na Sljeme. No, i otvaranje teretana bit će tema za razgovor, odgovor ćete imati do sredine tjedna”, rekao je.

O programu cijepljenja i tulumu u Dubravi

Ministar je komentirao i školsku nastavu, kazavši da će tek za 2-3 tjedna nakon početka nastave moći evaluirati kakve su posljedice toga da učenici od 1-4 razreda idu na nastavu. Govorio je i o programu cijepljenja, te istaknuo da šef HZJZ-a Krunoslav Capak garantira da imamo dovoljno doza za docjepljivanje. Beroš ističe da se u ovom trenutku neće širiti obuhvat cijepljenja.

Što se tičen tuluma u Covid Bolnici u Dubravi, rekao je da se još čeka rasvjetljivanje svih detalja događaja, a o sankcijama nije htio govoriti jer one nisu, kako kaže, u njegovoj domeni, već je to odluka ravnatelja bolnice.

Nastavite čitati