Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Beroš, inspirirano: 'Reforma zdravstva nije trka na 100 metara, nego štafetna. Jedan ministar predaje palicu drugome'

'Namjerno smo ostavili cijenu dopunskog na 70 kuna, a podigli cijenu participacije'

FOTO: Screenshot Nova TV

Ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku Nove TV komentirao je reformu zdravstva, čiji su detalji poznati od jučer. Zakonskim izmjenama, upućenima u javnu raspravu, predlaže se povećanje maksimalnog iznosa participacije, kao i stroža kontrola bolovanja.

“Reforma se polako sagledavala i razmatrala. Potrebno je razmotriti sveobuhvatna rješenja. Poučeni smo ranijim iskustvima kada parcijalna rješenja nisu rezultirala dobrima pomacima u zdravstvenom sustavu. Dosta dugo je to trajalo, još postoje neke dvojbe, ali mislim da smo na pravom putu”, rekao je.

“Poskupjet će participacija za one koji nisu dopunski osigurani, a takvih je samo oko 600.000”, kazao je. “HZZO neće poskupiti dopunsko osiguranje i to je osnovno u ovoj priči. To je naš cilj, ne želimo dodatno teretiti građane. Namjerno smo ostavili cijenu dopunskog na 70 kuna”, dodao je.

Dodatna edukacija mladih liječnika

Dotaknuo se i manjka obiteljskih liječnika, rekavši da je to problem koji je naslijeđen. “Svakako ćemo nastojati, poboljšavajući organizacijske, kadrovske i financijske uvjete u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, privući te ljude”, kazao je. Između ostalog, uvodi se i novi uvjet za doktore medicine, odnosno jedna godina radnog iskustva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prije odobravanja specijalizacije.

“To će biti prilika da se mladi ljudi upoznaju s primarnom zdravstvenom zaštitom i možda to prepoznati kao svoj poziv. Medicinski fakultet ih priprema i educira. Moramo biti svjesni da oni ponekad nakon fakulteta apostrofiraju određeni strah, a nacionalni program osnaživanja mladih liječnika je prilika da se eliminira taj strah dodatnom edukacijom tijekom te godine dana”, kazao je ministar.

“To je rad pod nadzorom, uz starijeg specijalista. Nije to dodatan posao za obiteljske liječnike. Nije to podučavanje”, kazao je na pitanje je li to dodatan posao za obiteljske liječnike.

Županijske bolnice postaju državne

“Ja vas uvjeravam da niti jedan pacijent kad ulazi u bolnicu se neće informirati o vlasničkoj strukturi nego o kvaliteti zdravstvene zaštite”, kazao je govoreći o prijenosu osnivačkih prava nad općim bolnicama sa županija na državu.

Upitan smatra li da će reforma zdravstva zaista zaživjeti i hoće li on do tada još biti ministar, rekao je: “Pitanje je hoću li, jer reforma zdravstvenog sustava nije utrka na 100 metara nego štafetna utrka gdje jedan ministar predaje palicu drugome”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više