Politika & Kriminal

Beroš: 'Jasno je da će se omikron pojaviti u Hrvatskoj. Ne dajmo mu da nam pokvari Božić, cijepimo se'

Ministar je pozvao na poštivanje mjera i izbjegavanje nepotrebnih okupljanja

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na danas objavljenu informaciju kako je novi soj koronavirusa, omikron, najvjerojatnije stigao u Hrvatsku. Još uvijek nije potpuno sigurno da je uzorak testiran na Institutu Ruđer Bošković izuzet od osobe zaražene tom varijantom, ali bez obzira na to, ministar ističe kako će se omikron uskoro pojaviti i u Hrvatskoj.

“Bez obzira na rezultat analize, jasno je da će se uskoro omikron pojaviti i u Hrvatskoj. Ne dajmo mu prednost, da poremeti naš trud i pokvari vrijeme koje je pred nama (Božić). Cijepimo se, poštujmo mjere, izbjegavajmo nepotrebna okupljanja pa nas ni omikron ni druge varijante neće iznenaditi”, poručio je Beroš.

Tri sumnjiva slučaja u Zagrebu

Kod jednog pacijenta na području Zagreba utvrđena je sumnja na prisutstvo nove varijante omicron, potvrdili su jutros iz instituta Ruđer Bošković. Objavili su da je osoba koja je pristupila testiranju izrazila sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa nakon ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike, te da je nakon toga testirana. Definitivni rezultati trebali bi doći za tri dana.

Tijekom poslijepodneva, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Goranka Petrović kazala je da kod još dvoje pacijenata u Zagrebu postoji visoka sumnja u zarazu varijantom omikron. Prema njenim riječima, jutros su zaprimljeni uzorci dvoje oboljelih, za koje je PCR testom utvrđeno da su pozitivni na covid-19, te je napravljen tzv. screening PCR na omikron varijantu. “Upravo smo dobili rezultate, te je potvrđena visoka sumnja na omikron-varijantu, što znači da se treba sekvencirati i ti nalazi bi trebali biti gotovi u ponedjeljak”, poručila je Petrović.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu