Politika & Kriminal

Beroš: 'Nema dovoljno dokaza da bi se limitiralo cijepljenje AstraZenecom, nuspojava ima i od aspirina'

Ministar smatra da je za nepovjerenje građana kriva neujednačena praksa u EU

FOTO: N1

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se medijima uoči sjednice Vlade o cjepivu AstraZenece. Rekao je kako je jučer nakon pressice EMA-e održan sastanak ministara zdravstva na razini EU. Ponovio je i kako su koristi cjepiva daleko veće od mogućih posljedica i potvrdio kako su moguće iznimno rijetke nuspojave krvnih ugrušaka s niskom razinom trombocita.

“Potrebno je harmonizirano djelovati kako bi izbjegli određene različite poruke i zbunjivanje javnosti koja je dovoljno istraumatizirana samim virusom, a kamoli problemima s cjepivima. Većina zemalja je za upotrebu cjepiva bez ograničenja”, rekao je pa naveo kako su neke zemlje uvele restrikcije.

“Tako imamo tri skupine zemalja, u prvoj su Francuska i Belgija koje ovo cjepivo daju za starije od 55, potom druga skupina zemalja koje ga daju za starije od 60, a samo Finska ga daje starijima od 65. Danska je ostala u režimu privremene obustave cjepiva, ali jučerašnji zaključak je bio da nema dovoljno utemeljenja za neko unisono postupanje”, rekao je pa dodao kako HZJZ i HALMED prate situaciju s cjepivom.

‘Mi svaki dan uzmamo sredstva koja imaju nuspojave’

Progovorio je potom i o smrtnosti od koronavirusa. “Case fatality rate je ovdje 2,2% što znači da će na svakih 45 zaraženih građana jedan preminuti. To je iznimno velika brojka i ne može se komparirati s minornim brojkama nuspojava”, kaže.

Kaže i kako ljudi moraju znati da svi lijekovi koje uzimaju imaju nuspojave. “Morate znati i da je Velika Britanija dala 18,2 milijun doza cjepiva, a ima 7 smrtnih slučajeva povezanih s ovim cjepivom. Morate znati i da mi svi svaki dan uzimamo razna sredstva, analgetike, lijekove protiv temperature koji također imaju nuspojave. Kolegica mi je baš danas rekla kako je najgoru anafilaktičku reakciju imala na aspirin, koji svi uzimamo”, kaže pa ponavlja da je EMA zaključila kako su koristi i dalje veće od rizika i da cjepivo spašava živote i smanjuje mogućnost težih oblika bolesti i hospitalizacije.

Ministar je rekao i kako imamo oko 25 do 35 posto građana koji se ne žele cijepiti AstraZenecom. “Veseli kako u nekim regijama to nije problem, ali i u EU ima nekih zemalja. U Španjolskoj jedva čekaju cjepivo jer znaju da je to najbolje rješenje”, kaže.

‘Kao da birate između života i smrti’

Progovorio je i o problemu povjerenja građana do kojeg, kaže, dovodi neujednačena praksa u EU. “Hrvatska ni u jednom trenutku nije podlegla tim kriznim elementima, temeljili smo sve na znanosti i struci. Neke druge zemlje su drugačije odlučivale i vidite gdje su sada. Jedini način je komunikacija. Usporediti rizike ove teške bolesti i cjepiva, neusporedivo. Kao da birate između života i smrti”, kaže.

Govoreći o cijepljenju kaže da moramo biti fleksibilni kako bi zaštitili građane. “Moje osobno mišljenje je da moramo napraviti sve da procijepimo građane”, kaže. Kada se radi o veledrogerijama i lijekovima, kaže da se intenzivno radi na rješenju tog problema. “Moji državni tajnici i pomoćnici su u ministarstvu financija i kao Vlada radimo intenzivno na tome da se riješi problem kako bolesnici ne bi ostali bez lijekova”, kaže.

Kaže i kako je prema svim bolnicama otišao dopis koji im omogućava direktnu nabavu posebno za onkološke pacijente. “Svim ravnateljima stoji ta mogućnost na raspolaganju”, kaže ministar pa ponavlja da Vlada intenzivno radi na rješavanju problema. “Svaki napis osobno provjerim i zovem ravnatelje, neki ističu probleme ali u ovome trenutku navode da nema životne ugroze”, kaže.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu