Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Beroš: 'Nisam razgovarao s Čavajdom. Nisam pročitao njezino pismo. Ne razmišljam o ostavci'

'Kad se ovakav problem izrodi, nastojim promptno reagirati', kazao je

FOTO: Screenshot RTL

Ministar zdravstva Vili Beroš za RTL je komentirao slučaj Mirele Čavajde, koja će na prekid trudnoće ipak ići u Sloveniju, pošto joj u bolnici u Petrovoj “nisu u mogućnosti” obaviti taj zahvat.

Na pitanje smatra li to porazom našeg zdravstvenog sustava, ministar je rekao: “Prema mojim informacijama, pacijentica nije odbijena. Hrvatski zdravstveni sustav, kao i svakom drugom pacijentu u ovom trenutku nudi maksimalno što može. Odbijena je možda njena želja da izvrši prekid trudnoće na određeni način, no moram dodati da se taj način u RH ne radi”.

Dodao je da se “u ovom trenutku ne može izvršiti u Hrvatskoj” te da sve zemlje u Europi ne vrše taj zahvat. “On je uobičajen u Velikoj Britaniji i Francuskoj, diljem Europe nije”, kazao je.

Ponavlja da Čavajda nije odbijena

Na pitanje hoće li se nešto mijenjati po tom pitanju, Beroš je rekao da hoće.

“Jučer sam uputio dopis Hrvatskom društvu za perinatalnu medicinu da dostave stručno mišljenje koje administracija ne može dati i preporuke, kao i protokol o postupanju u slučajevima medicinski indiciranog prekida trudnoće iznad 22. tjedna, u skladu s hrvatskim zakonima”, tvrdi.

Ponovno je odbio tvrdnju “da je odbijen prekid trudnoće sukladno odluci drugostupanjske komisije”. Kaže, “on je predložen na određeni način koji se u ovom trenutku, prema stručnim i zakonskim određenjima, vrši u RH”.

Nije se čuo s Čavajdom

Beroš je rekao da nije razgovarao s Čavajdom. “Pitao sam svoje stručne službe da li se čuti s njom, moja ideja je bila da se čujem. U ovom trenutku sam više ministar, nego čovjek i moram brinuti o zdravstvenom sustavu”, kazao je.

Na pitanje hoće li je nazvati, kazao je da neće samo on prosuditi o tome. “Djelujem kao ministar. Ne znam postoje li elementi koje bi mi u komunikaciji mogli rasvijetliti”, dodao je. Rekao je i da nije imao vremena pročitati njeno pismo, u kojem se obratila svojem nerođenom djetetu, javnosti i zdravstvenom sustavu koji ju je iznevjerio.

“Ja ne mogu čitati novine, bavim se ozbiljnim poslom. Bio sam na sjednici Vlade pa u Saboru, čestitao sam sestrama i medicinskim tehničarima ovaj dan”, kazao je ministar.

Ne razmišlja o ostavci

Upitan osjeća li se prozvano, budući da je Čavajda u pismu poručila da se osjeća izdano od sustava, Beroš kaže: “Osjećam, ali se ne osjećam odgovoran, jer je u njenom slučaju u RH postupano u nekoliko zdravstvenih ustanova, na nekoliko nivoa odlučivanja i donesen je pravorijek drugostupanjske komisije”

Rekao je i da u ovom trenutku ne razmišlja o ostavci, budući da “na osnovu ovih iskustava” ima zadatak unaprjeđivati sustav.

Beroš tvrdi da ima i potporu premijera. “Pitanje moje odgovornosti je stalno otvoreno i premijer ima u svakom trenutku pravo procijeniti da li ja dobro radim svoj posao ili ne. U konkretnom slučaju imamo zakonsko utemeljenje, medicinsku struku koja nije rezultat rada u mom dvogodišnjem mandatu, nego desetljeća naslijeđenih odnosa, koje nastojim kao ministar unaprjeđivati aktivno”, kazao je.

Nastoji promptno reagirati

Kazao je i da, ako mu se nešto može imputirati, da to može eventualno biti neadekvatno funkcioniranje sustava.

“Guranje problema pod tepih, moja administracija zna da to nije tako. Kad se ovakav problem izrodi, nastojim promptno reagirati. Neću spominjati dopis i ostala postupanja, ali možete biti sigurni da će čitav zdravstveni sustav naučiti na osnovu ovog iskustva, za koje bi volio da se nije dogodio”, kazao je Beroš.

Na pitanje hoće li se mijenjati zakon o pobačaju, ministar je kazao da je zakon ustavan i da omogućava ženama pravo i slobodu na odlučivanje.

O odluci Ustavnog suda

Komentirao je i zašto se ne poštuje odluka Ustavnog suda da zakon treba mijenjati.

“Vjerujem da će se to realizirati. Nisam zakonodavac niti mogu u ulozi ministra odlučivati o rokovima izrade novih zakona. U ovom trenutku ovaj zakon, koji je iz nekih ranih vremena, ali niti je pretjerano liberalan, niti je restriktivan, omogućava ženama pravo na ostvarivanje svojih promišljanja o trudnoći. Siguran sam da će Sabor sve napraviti adekvatno”, kazao je.

Budući da Ministarstvo mora predložiti zakon, ministar Beroš je kazao da, kad dobiju nalog, da će dati stručnu podlogu za zakon. “Sve ovisi o odluci Vlade, Sabora, svih ostalih. Do kraja ovog mandata načelno možda će i biti, ali ne mogu o tome s pozicije ministra zdravstva sam govoriti”, kazao je Beroš.