Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Beroš o Laucu: ‘Takvo istupanje je štetno. Ni ja se ne slažem s njim’

'Važno je slati jasnu poruku što Vlada čini. Svi članovi Znanstvenog savjeta koji to ne čine, neka se propitaju o tome'

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je, nakon susreta s europskom povjerenicom za zdravstvo i sigurnost hrane, komentirao javni istup petorice znanstvenika Vladinog znanstvenog savjeta, koji su se ogradili od izjava svog kolege Gordana Lauca. Iznoseći svoj komentar Beroš je istaknuo kako je riječ o “neunisonom istupanju pojedinih znanstvenika”, piše N1.

“Jasno je da je znanost da se propituje, no kad imate znanstveni forum, on putem glasnogovornika ili člana Vlade iskaže stavove. Oko pojedinačnog istupanja članova Savjeta u vlastitoj ingerenciji putem društvenih mreža usuglasili smo se da moramo upozoriti da takav način komentiranja stručno utemeljenih činjenica šteti. Kao što je povjerenica naglasila, imamo Znanstveni savjet koji šalje nedvosmislene poruke – cijepljenje spašava živote i pomaže izlasku iz ove krize”, rekao je.

‘Moramo se boriti za svoje ideje’

Na pitanje novinara kako je moguće da članovi Savjeta vode kampanju suprotnu od one koju vodi Vlada kazao je: “Možda imate bolje informacije. U ovom trenutku imam informaciju da je većina članova Znanstvenog savjeta konstruktivna i dalje, želi sudjelovati u Vladinom promišljanju o krizi i ne namjerava napustiti Znanstveni savjet jer bi to značilo lošu poruku, poruku nekonzistentnosti. Moramo se boriti za svoje ideje ako u njih vjerujemo, nastavit ćemo to i dalje. Važno je slati jasnu poruku što Vlada čini. Svi članovi Znanstvenog savjeta koji to ne čine, neka se propitaju o tome.”

Još jednom je ponovio kako se on ne slaže sa stavovima Gordana Lauca pa je dodao: “O daljnjem postupanju odlučit će onaj tko je relevantan. Jučer sam naveo argumentaciju zašto je važno propitivati znanost, imati nekoliko različitih utemeljenja za razmišljanje.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više