Politika & Kriminal

Beroš o ruskom cjepivu: 'Moguć je interventni uvoz i mimo europske agencije, ako ga odobri HALMED'

HALMED je napravio spisak 11 dokumenata koje ruski proizvođač mora dostaviti da bi se provjerila kvaliteta cjepiva

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je kratku konferenciju za medije na kojoj je uoči sastanka Užeg kabineta Vlade javnost izvijestio o nastojanjima da se postigne dogovor o uvozu ruskog cjepiva protiv koronavirusa. „Želim reći nekoliko riječi o vladinim nastojanjima da se reevaluiraju drugi načini nabave cjepiva. To je tema oko koje brinemo svi u Europi i svijetu. Vjerujemo da će cijepljenje spriječiti širenje pandemije”, kazao je, dodavši da je jučer o cjepivu razgovarao s ruskim veleposlanikom u RH.

“Jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom nije znak udaljavanja od Europske komisije, nego traženje komplementarnih metoda nabave cjepiva. Jučerašnji razgovor na inicijativu veleposlanika protekao je ugodno i konstruktivno. Kao što je preneseno u priopćenju veleposlanstva, naglasili smo da je to moguća varijanta koja mora biti u sklopu europske regulative i propisa RH”, kazao je Beroš.

Hrvatska je nakon razgovora poduzela prve korake koji bi trebali dovesti do odobrenja korištenja cjepiva Sputnik V za cijepljenje hrvatskih građana, otkrio je Beroš. “U tom kontekstu MVEP je poslalo dopis ruskoj ambasadi sa zahtjevima HALIMEDA za dokumentaciju nužnu da se procjeni ruskog cjepiva. Zahvaljujem nastojanjima naših ruskih prijatelja u nastojanjima da nam pomognu u globalnoj borbi protiv koronavirusa”, kazao je Beroš.

Moguć interventni uvoz

Novinari su pitali ministra je li moguće da za primjenu Sputnika V u Hrvatskoj bude dovoljna potvrda HALMED-a. “Moguće je i bez centralnog odobrenja EMA-e da hrvatska agencija evaluira učinkovitost cjepiva i interventnim uvozom omogući uvoz cjepiva koja nemaju centralno odobrenje. Postoji određena procedura, HALMED je napravio spisak 11 dokumenata koje ruski proizvođač mora dostaviti da bi se provjerila učinkovitost, kvaliteta i sigurnost cjepiva“, rekao je ministar.

“Mislim da je to legitimno nastojanje Vlade da građanima omogući sve što znanost nudi, ali isključivi kriterij je sigurnost, učinkovitost i kvaliteta”, naglasio je ministar zdravstva. Upitan o vremenskom okviru koji će biti potreban da se odradi posao između Rusije i RH, Beroš je rekao da će za to biti potrebno neko vrijeme. “Zamolio sam rusku stranu da ubrza dostavu dokumentacije, tako da HALMED može na osnovu pristiglih elemenata procjenjivati je li rusko cjepivo. Kada dokumentacija dođe, analiza će zahtijevati neko vrijeme, ali mislim da je riječ o danima i tjednima, a nikako o mjesecima”, zaključio je Beroš.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu