Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Beroš o nesreći poljskog autobusa: 'Teško je ozlijeđeno 19 ljudi, u tijeku je više operacija'

Pratimo izjavu ministra Beroša

Ministar zdravstva Vili Beroš iz Varaždina je komentirao tešku prometnu nesreću poljskog autobusa, koja se jutros dogodila na autocesti A4 u kojoj je smrtno stradalo 12 osoba. Govorio je i o pokretanju istrage oko smrti poznatog novinara Vladimira Matijanića, nakon što je objavljeno da su ga splitske zdravstvene službe odbile hospitalizirati iako je bio u teškom stanju.

Na mjestu nesreće poljskog autobusa poginulo je 11 osoba, a još jedna je umrla u bolnici. Ozlijeđene su 32 osobe, od kojih neke teže, i hospitalizirane su u bolnicama u Zagrebu, Čakovcu i Varaždinu. Radi se o grupi, koja je planirala otići na hodočašće u Međugorje, izvijestio je ranije ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Beroš je kazao da je prva hitna na mjesto nesreće stigla 13 minuta nakon prve dojave. Kazao je da je 19 osoba teško ozlijeđeno, a 13 lakše. U varaždinskoj bolnici je smješteno 11 ozlijeđenih – pet teže i šest lakše, kazao je Beroš ispred te bolnice. Dvoje lakše ozlijeđenih hospitalizirano je u Čakovcu, a preostalih 20 u tri zagrebačke bolnice.

‘Jedna osoba dugo će biti na operaciji’

Beroš je rekao da je šest pacijenata u KBC-u Zagreb te da je tijekom obrade preminula jedna osoba – dvanaesta smrtno stradala osoba – te da će jedna ženska osoba dugo biti na operaciji, jer ima višestruke tjelesne ozljede i da je životno ugrožena.

Osam teže ozlijeđenih smješteno je u Traumatološkoj, četvero ih je na Intenzivnoj, dvoje je u operacijskog sali, dvoje je još u obradi. U KB Dubrava hospitalizirano je šest osoba, svi s težim ozljedama te su u tijeku dvije operacije.

“Promptno ih sve zbrinjavamo, zdravstveni sustav je od jutra na nogama”, poručio je Beroš dodavši da će danas u Hrvatsku doći poljski ministar zdravstva. Nije htio govoriti detaljno o ozljedama pacijenata. Rekao je da su organizirali pozivni centar preko kojeg obitelji ozlijeđenih mogu dobiti informacije. “Važno je da obitelji na vrijeme dobiju informaciju o stanju bližnjih”, kazao je dodavši da može doći do promjena.

O smrti novinara Vladimira Matijanića

Na pitanje o smrti Vladimira Matijanića, Beroš je odgovorio: “Rješavat ćemo krize jednu po jednu, sada sam tu i fokusiram se na ovo. Određeno postupanje u Splitu je već u tijeku, postupat će i zdravstvena inspekcija da se ustanove svi detalji. Vidjet ćemo što se događalo. Bio sam u kontaktu s ravnateljem KBC-a Split. Pokrenut je nadzor u KBC-u i Hitnoj medicinskoj koje će pokazati pravo stanje.”

Beroš je rekao da ne može iznositi stav dok ne završi nadzor. “Iznenadili ste me pitanjem jer sam mislio da ćemo biti fokusirani na ovu temu”, kazao je te izrazio sućut Matijanićevoj obitelji.

Ne može vjerovati da nisu pripisali lijek

Na pitanje oko navoda da Matijaniću splitske službe nisu htjele dati lijek za teže oblike bolesti. “Liječnici postavljaju indikaciju za primjenu pojedinog lijeka na temelju zdravstvenog stanja. Moramo vidjeti kakvo je bilo stanje. Moram vam reći trenutno, kao ministar, da ne mogu vjerovati da u Hrvatskoj nekome ne propišu lijek ako to zahtijeva zdravstveno stanje”, kazao je te rekao:

“Postoji procedura i sada nema smisla govoriti o vrsti lijeka i svemu ostalo. Moramo vidjeti kakvo je bilo zdravstveno stanje i je li zahtijevalo primjenu lijeka i kojeg. Od početka pandemije postoji povjerenstvo koje se bavi analizom lijekova za liječenje covida i promatra treba li ih nabaviti. Sada govoriti o kojem je lijeku reći ne mogu bez medicinskih podataka. Mogu obećati da će sve biti istraženo.”