Beroš otkrio da se hrvatske studentice iz Wuhana, koje zbog karantene nisu mogle kući, uskoro vraćaju u Hrvatsku

Djevojke su apelirale da ih Vlada izvuće iz grada koji je epicentar zaraze koronavirusom

ZADNJA IZMJENA: sij 29, 2020
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Upravo se radi na dogovorima oko povratka četiri hrvatske studentice koje se nalaze u Wuhanu, kineskom gradu koji se smatra epicentrom zaraze koronavirusom, otkrio je danas kandidat za ministra zdravstva Vili Beroš za Index.hr. „One se vraćaju u Europu i upravo se dogovara njihov transport u Hrvatsku. One su pregledane, sad su dobro. Dalje ćemo sve pratiti”, kazao je Beroš.

Djevojke su u ponedjeljak uputile apel hrvatskoj Vladi, tražeći da ih se izvuče iz grada koji su kineske vlasti stavile u karantenu. Jedna od njih, 25-godišnja Margita Pauzin, za 24 sata je opisala kako izgleda život u izolaciji. Kaže da su im 24. siječnja javili da zatvaraju grad, te od tada borave u kući.

„Čim smo saznali za zatvaranje grada otišli smo u veliku nabavku hrane i od tad ne izlazimo van. Možda smo svega dva puta izašli s duplim maskama u nabavku i vratili se istog trenutka kući. Također ne idemo u nabavku dalje od 2 kilometra od kuće iako su sada ulice potpuno prazne i rijetko se uopće može vidjeti čovjek na cesti”, kazala je studentica.

Oboljeli u Grazu

Dodala je da ne paničare, ali paze da izbjegnu kontakte s drugim ljudima. Naglasila je da više strahuju od boravka u bolnici nego od samog virusa, te da im je veliki problem nedostatak informacija, budući da je većina vijesti kojima imaju pristup samo na kineskom jeziku. Pauzin je pohvalila hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu, koje, kaže čini sve što može da djevojke izbavi iz Wuhana.

Virus nalik gripi se iz Wuhana prošlog mjeseca počeo širiti kinom, a potom i svijetom. Zasad su umrle 132 osobe. Broj zaraženih u Kini popeo se na 6061, dok je u svijetu zabilježen još 91 slučaj zaraze. Slučajevi zaraze virusom još nisu zabilježeni u Hrvatskoj, ali austrijski mediji pišu kako su se u Grazu pojavili prvi oboljeli kod kojih se sumnja na prisutnost koronavirusa.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program