Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Beroš potvrdio: 'Pokrenuta je istraga oko smrti Vladimira Matijanića'

Matijanićeva partnerica je kazala da Hitna nije htjela hospitalizirati novinara

06.05.2022., Zagreb - U nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzana je 117. sjednica vlade. Izjave nakon sjednice Vlade. Vili Beros. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je za Index da je pokrenuta istraga oko jučerašnje smrti poznatog novinara Vladimira Matijanića. Naime, Andrea Topić, Matijanićeva životna partnerica, opisala je što je prethodilo njegovoj smrti.

Poručila je da, unatoč njihovim učestalim molbama, hitne službe u Splitu nisu htjele hospitalizirati Matijanića, iako je bio u teškom stanju, tvrdeći da su njegovi simptomi “normalni” te da prevoze pacijente samo ako “ne mogu disati”.

Hitna bila kod Matijanića dva sata prije smrti

Topić je ispričala da su dva sata prije Matijanićeve smrti djelatnici hitne bili u njihovom domu, a iako se Matijanić nije mogao pomaknuti niti kretati, nisu ga htjeli prevesti u bolnicu.

Opravdanja i retorika splitskih službi na učestale molbe pacijenta, kako ih je opisala Topić, ukazuju na nesavjesno liječenje. Između ostalog, iz Hitne su Matijaniću poručili da “piša u lonac” ako ne može doći do WC-a, te da se “nekako natjera” jesti i piti, iako nije imao snage za to.

Uz sve to, Topić piše da su im u bolnici, prvi dan kada je Matijanić obolio, rekli da u Hrvatskoj ima nestašice lijeka za sprječavanje težih posljedica zaraze, koji se daje pacijentima poput Matijanića.