Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Beroš svečano obilazio Svetu Nedelju, najavio gradnju Imunološkog. Kad je Grad sve pokrenuo više se nije javio

'Na upit otprije mjesec dana, nismo dobili službeni odgovor i odbijenicu, što je minimum ozbiljnosti', kaže gradonačelnik Zurovec

FOTO: Pixsell

Nije bilo tome davno da je ministar zdravstva Vili Beroš ponosno razgledavao farmu konja i zmije u terarijima: u rujnu prošle godine iz Ministarstva zdravstva pozvali su medije u posjet „lokaciji buduće tvornice Imunološkog zavoda“, pa su se novinari s ministrom uputili u Svetu Nedelju.

Prošlog petka, međutim, iz Beroševog resora stižu nove obavijesti. Zaboravite Svetu Nedelju – novu, trajnu lokaciju za revitalizaciju Imunološkog zavoda Vlada je pronašla na drugom mjestu, u poslovnoj zoni općine Rugvica. Od svečanog obilaska „lokacije buduće tvornice“ u Brezju prošlo je, eto, devet mjeseci.

Grad pokrenuo procedure

O promjeni plana – koji je, doduše, od početka bio u problemima, ali o tome malo kasnije – Ministarstvo je javnost izvijestilo opširnim priopćenjem i s par citata resornog ministra. O tome da je učinjen „značajan iskorak za nastavak ovog strateškog projekta“ i da je Vlada pokazala „snažnu volju i odlučnost“ da se Imunološki revitalizira.

Problem? U Svetoj Nedelji o svemu, tvrde, službeno nisu obaviješteni. Tako kaže Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, koji je prošlog rujna s ministrom obilazio zemljište za tvornicu i čiji je grad – kako ističe – pokrenuo potrebne procedure da bi pogon mogao biti izgrađen. Ali na njihove zadnje dopise, u kojima su od Ministarstva tražili jasno očitovanje, nitko, veli, nije odgovorio.

Spor traje desetljećima

Da je lokacija u Brezju upitna, postalo je jasno u svibnju, kada je Jutarnji objavio da je gradnja novih pogona na čekanju zbog neriješenog imovinskog spora koji datira još iz davne 1997. godine.

Doduše, to znači da je država i daleko prije svibnja – na primjer, prošlog rujna, tijekom svečanog obilaska “lokacije buduće tvornice” – morala znati za probleme. Zbog toga se, pisao je zagrebački list, krenulo tražiti novu lokaciju.

U Svetoj Nedelji svjesni su tih pravnih poteškoća i sudskog procesa starog više desetljeća, ali taj postupak, ističu, nema veze s gradom koji nije stranka u postupku. Nadajući se, očito, da će se stvar riješiti, gradske vlasti pokrenule su zadnjih mjeseci niz postupaka kako bi se omogućila gradnja tvornice.

‘Pružili smo ruku suradnje’

“Grad Sveta Nedelja, temeljem prostorne studije predane od strane Imunološkog zavoda i apela ministra zdravstva Vili Beroša, koji je i osobno došao u Svetu Nedelju, zajedno s ravnateljem Imunološkog, kako bi predstavio projekt, krenuli smo u dopunu prostorno planske dokumentacije, kako bi pokazali ruku suradnje prema državi i njenim institucijama”, kaže gradonačelnik Zurovec.

Izradu prostorno planske dokumentacije su, ističe, pokrenuli “u najkraćem mogućem roku” te je ona sada pri kraju izrade. Na to su dosad potrošili nešto manje od godine dana. No, pritom, tvrdi gradonačelnik, nisu imali jasne povratne informacije od strane države – ni na ponudu alternativne lokacije.

Ministarstvo bez odgovora

Sveta Nedelja je, prema navodima gradonačelnika, predložila da se pogoni Imunološkog grade na drugoj lokaciji od sto tisuća četvornih metara, “neposredno uz budući Rimac kampus”. Zurovec je na Facebooku objavio dopis koji su u međuvremenu slali Ministarstvu tražeći odgovor: je li Sveta Nedelja i dalje u igri, makar s alternativnim zemljištem, ili se Vlada odlučila na neku drugu lokaciju?

“Nažalost, na naš upit otprije mjesec dana, nismo dobili službeni odgovor i odbijenicu, što je minimum ozbiljnosti i poslovne kulture, s obzirom da izmjenu prostornog plana plaćaju građani Svete Nedelje”, komentirao je za Telegram gradonačelnik koji je, pak, na Facebooku ocijenio da je lokacija u Rugvici “manje kvadrature i u obrtničkoj zoni koja nije adekvatna”, ali da to poštuju “iako se radi o političkoj odluci”.

Tako je, eto, u samo devet mjeseci strateški projekt strateški preseljen iz Svete Nedelje u Rugvicu. Je li to i njegova finalna, trajna lokacija ili Ministarstvo sprema još iznenađenja, tek ćemo vidjeti.