Politika & Kriminal

Beroš tvrdi da je sve oko izrade weba Cijepise dostupno na stranici Ministarstva, ali na pitanje gdje - nema odgovora

Iako Ministarstvo sada šalje opširna priopćenja na neka jednostavna pitanja još nema odgovora

02.10.2020., Zagreb  - Sastanak Stozera civilne zastite Republike Hrvatske s predstavnicima glazbene industrije i ugostiteljstva. Ministar zdravstva Vili Beros  Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš danas se ispričao što njegova Ministarstvo nije na vrijeme odgovaralo na niz Telegramovih upita o državnoj platformi za cijepljenje. Iako smo Ministarstvu u više navrata poslali konkretna pitanja o tome tko je i za koji iznos dizajnirao i realizirao platformu cijepise.zdravlje.hr, iz Beroševa resora izbjegavali su na njih odgovoriti.

Kasnije se pokazalo da je platformu realizirala tvrtka Cuspis, kojoj je posao s Ministarstvom zdravstva procvao otprilike u isto vrijeme kad je tamo došao sadašnji ministar, prvo na funkciju pomoćnika ministra.

Vrlo transparentni

Beroš je danas tumačio kako je informaciju koju smo tražili cijelo vrijeme moguće pronaći na stranici Ministarstva. Kazao je da se “na mrežnim stranicama Ministarstva nalaze svi elementi koji ukazuju tko je angažiran, kada i putem kojeg javnog natječaja”, te podvukao da su u tom slučaju “svi procesi javne nabave bili vrlo transparentni”.

Telegram je, međutim, od Ministarstva tražio konkretnu informaciju tko je točno dobio posao dizajna i izrade platforme za cijepljenje, a ne tko je sve bio dio šireg projekta u okviru kojeg je, po tumačenju Ministarstva, izrađena i ova platforma. Zanimalo nas je dakle tko je izradio web stranicu preko koje se građani prijavljuju za cijepljenje i koja je, kao i cijeli proces masovnog cijepljenja, dosad imala priličnu gomilu tehničkih problema.

Od registra do izvornog koda

Umjesto da nam daju tu konkretnu informaciju, iz Beroševa resora su nam ovoga tjedna poslali link na njihovu stranicu na kojoj se nalazi registar ugovora i okvirnih sporazuma od 2010. do 2020. godine. Kad se otvori prošlogodišnji, s izvršenjem do 31. prosinca, u njemu su podaci o više od 150 poslova koje je sklopilo Ministarstvo.

Ni pretragom tog registra nije bilo moguće naći odgovor na jednostavna pitanja, koja smo slali Beroševom resoru: tko je dobio posao dizajna i izrade platforme i kojoj je tvrtki isplaćen iznos od 196 tisuća kuna za prvu fazu projekta.

Prije pisanja tekstova Telegram je, napomenimo, podatke pokušao naći i na teško pretraživom Elektroničkom sustavu javne nabave. Odgovor o imenu tvrtke smo na kraju pronašli sami – zaostao u izvornom kodu stranice za prijavu na cijepljenje.

Gdje su podaci?

No, kako je ministar ustvrdio da se svi elementi koji ukazuju tko je angažiran i kada nalaze na mrežnim stranicama Ministarstva, poslali smo danas njegovom resoru još jednostavnije pitanje: da nam pošalju link ili screenshot dijela dokumenta (dakle, ne link na registar javnih nabava) iz kojeg je vidljivo da je tvrtka Cuspis realizirala prvu fazu izrade platforme Cijepise i da joj je za tu prvu fazu isplaćeno 196 tisuća kuna.

Konkretnu informaciju o tvrtki Ministarstvo je danas potvrdilo: najprije jutros, a potom i tijekom poslijepodneva kada su konačno u podugačkom priopćenju otkrili i koliko za što namjeravaju platiti (196 tisuća je dosad jedini isplaćeni iznos). Njihovo opširno priopćenje, međutim, ne odgovara na naše ranije pitanje: gdje na mrežnim stranicama Ministarstva postoje podaci koje je Telegram tražio, kao što je to danas govorio ministar.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu