Politika & Kriminal

Beroš na sjednici Vlade: 'Među starijima od 80 godina preko 40 posto je necijepljenih'

Iznio je i nove podatke o epidemiji, imamo 188 novih slučajeva

FOTO: Screenshot Dnevnik.hr

Danas se od devet sati održava sjednica Vlade, ujedno i posljednja prije ljetne stanke. Na njoj će biti govora o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i potres, a na dnevnom redu sjednice su i konačni prijedlozi zakona o elektroničkim medijima te zakona o autorskom i srodnim pravima, kao i prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2022. – 2024.

Na početku sjednice se uvodno obratio premijer Plenković. On je prvo izrazio sućut obiteljima poginulih u prometnoj nesreći kod Slavonskog Broda. Sućut je izrazio i kosovskoj Vladi pa se zahvalio svima koji su pomogli unesrećenima te ministrima koji su s njim išli na teren u nedjelju. “Žao nam je da se to dogodilo i nadamo se da će se svi u bolnici brzo oporaviti”, rekao je.

Onda je počeo govoriti o Pelješkom mostu kojim je sada spojena Hrvatska. “Ovo je bio povijesni trenutak za rješavanje teritorijalnog prekida. To je most koji će biti jedna od važnih, konkretnih ostavština naše Vlade. On će zauvijek biti tu. On spaja ne samo Hrvatsku nego i EU. Drago mi je da je visok 55 metara jer smo tako omogućili BiH da im u Neum mogu doći svi brodovi koji žele”, rekao je pa zahvalio ministrima koji su radili na projektu. Najavio je veliko svečano otvaranje za proljeće pa zahvalio HAC-u i kineskoj tvrtki koja radi na mostu.

‘Vjerujemo da će karta ECDC-ja biti u narančastome’

Podsjetio je i na otvorenje dijela Istarskog ipsilona pa počeo govoriti o NPOO-u koji je dobio zeleno svjetlo EU. “Zahvaljujem svima koji su u kratkom roku napravili veliki iskorak koristan za ekonomski napredak Hrvatske”, rekao je. Kazao je da će na današnjoj sjednici biti govora o euru pa poručio kako se pripremamo za uvođenje te valute 2023. godine.

“Jučer smo imali i znanstveni savjet za covid, vrlo je široki konsenzus stručnjaka koji vjeruju da je cijepljenje jedini istinski način da se zaštitimo od covida. Razumiju da je važno zaštititi i turizam i sezonu. Danas je više od milijun turista u Hrvatskoj što je jako dobro, mi ćemo biti bolji nego lani, a nastojimo biti što bliži rekordnoj 2019. i zato je važno da svatko da svoj obol na način da nam epidemija radi što manje štete”, kazao je.

“Vjerujemo da će karta ECDC-ja biti u narančastome, ali moramo biti oprezni. Prema jučerašnjim podacima cijepili smo 48,2 posto odraslog stanovništva, oko 40,3 s obje doze. Moramo intenzivirati taj proces ako je moguće”, dodao je. “Ovo je naša zadnja sjednica Vlade uoči godišnjih, iduća je planirana za 19. kolovoza”, poručio je i na kraju uvoda čestitao svim olimpijcima i olimpijkama na uspjesima u Tokiju.

Imamo 188 novih slučajeva

Nakon Plenkovića govorio je ministar zdravstva Vili Beroš koji je iznio nove podatke o koronavirusu. “Danas je zabilježeno 188 novih slučajeva koronavirusa. Udio zaraženih u testiranima je 3,21 posto. Na respiratoru je 11 osoba”, rekao je Beroš pa dodao kako stalno raste porast ljudi koji se liječe od post-covid simptoma. Inače, prošlog četvrtka imali smo 179 novih slučajeva.

“Zaključno s jučerašnjim danom prešli smo 3 milijuna doza cjepiva. Cijepljeno je 48,2 posto odraslih, a za 43,05 posto njih cijepljenje je završeno. U zdravstvenom sektoru je jednom dozom prosječno cijepljeno 63,41 posto jednom dozom, a 57,85 posto cijepljeno je s obje doze. Najviše je među njima liječnika 81.4 posto, koji su primili jednu dozu, a obje je primilo 76,07 posto. Kada bi se ostatak populacije cijepio tako, Hrvatska bi dosegnula kolektivni imunitet i spriječila širenje virusa”, rekao je.

Covid potvrde se od danas u ljekarnama

Napomenuo je i kako od danas građani EU digitalne potvrde mogu preuzeti u ljekarnama, uz predočenje osobne ili zdravstvene iskaznice. “U tijeku je detaljna analiza procijepljenosti građana po općinama”, rekao je.

Kako kaže, stopa potvrđenih slučajeva kontinuirano raste zadnja 4 tjedna, a raste i broj hospitaliziranih. “I dalje smo najsigurniji na Mediteranu, ali situacija poziva na oprez”, rekao je. Iznio je podatak i kako je “preko 40 posto necijepljenih među starijima od 80 godina”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu