Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Beroš uvjerava da su današnji napisi o reformi zdravstva krivi: 'Izvučeno je iz konteksta'

Danas je objavljeno da HZZO više neće plaćati naknade za bolovanja i porodiljne, Beroš tvrdi da se 'iskrivljava slika'

23.02.2021., Zagreb - Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirao je punkt na Mihaljevcu za cijepljenje gradjana protiv covida-19. Ministar zdravstva Vili Beros Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak, u povodu najava u medijima da će se u sklopu zdravstvene reforme povećati najviša participacija i skinuti plaćanje bolovanja s HZZO-a, da izvlačenje dijelova reforme stvara iskrivljenu sliku u javnosti.

“Nastavno na veliki odjek u medijima vezano uz predstojeće izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ističem kako u prvoj fazi zasad usuglašavamo osnovne smjernice sa svim sudionicima u procesu donošenja odluka. Tek nakon postignutog konsenzusa, predstavit ćemo reformu zdravstva javnosti”, poručio je Beroš.

Izdvajanje određenih segmenata i izvlačenje iz konteksta stvara iskrivljenu sliku u javnosti i ne čini dobro daljnjem tijeku procesa cjelovite reforme sustava, ocijenio je ministar.

Što je procurilo u javnost?

Jutarnji list je objavio da bi izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u državno vlasništvo prešle sve opće i specijalne bolnice i zavodi za javno zdravstvo i hitnu medicinu te bi se uvela objedinjena javna nabava. Jutarnji također navodi kako je u Ministarstvu zdravstva izrađen dokument o potrebnim uštedama i povećanju prihoda.

Tako se predlaže ukidanje olakšice za mlade do 30 godina da od prvog zaposlenja do pete godine radnog staža ne trebaju uplaćivati doprinose za zdravstveno osiguranje. Predlaže se i povećanje iznosa najviše participacije na 4000 kuna te da se naknade za bolovanja, porodiljske dopuste i druge skinu sa stavke HZZO-a.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više