Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

RAT U UKRAJINI Biden: 'Brine me što Moskva priča o nuklearnom sukobu. To pokazuje da su očajni'

Biden je od Kongresa zatražio još 33 milijarde dolara pomoći

FOTO: Sky News YouTube

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena zatražila je od Kongresa da odobri još 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini. Od tih 33 milijardi, 20,4 milijardi je za obranu i sigurnost, 8,5 milijardi su za ekonomsku pomoć, a tri milijarde su humanitarna pomoć.

Biden se nakon toga obratio javnosti iz Bijele kuće rekavši kako su ova sredstva neophodna kako bi se pomoglo Ukrajini. “Ključno je da se ovaj iznos odobri i to čim prije”, kazao je.

“Mi ne napadamo Rusiju, mi pomažemo Ukrajini da se obrani od ruske agresije. Kako je Putin odlučio početi s ovom brutalnom invazijom, tako može odlučiti i da ju prekine”, rekao je. “Rusija je agresor. Nema ‘ili’, nema ‘ako’, nema ‘ali’ po tom pitanju”, kazao je.

Kaže da borba u Ukrajini nije jeftina

Dodao je kako su se Rusi morali povući iz Kijeva upravo zbog pomoći koju je poslao SAD ali je potom upozorio i da to ne znači da se ruska vojska tamo neće pokušati vratiti. Upravo zato je pozvao na slanje dodatne vojne i financijske pomoći.

Biden je rekao da je borba u Ukrajini borba za slobodu te da ona nije jeftina. Kazao je i da će za svijet biti puno skuplje ako popusti pod ruskom agresijom. Naglasio je da se sada može birati između Ukrajinaca koji brane svoju zemlju i Rusa koji “nastavljaju sa svojim zlodjelima”.

“Naši NATO saveznici će platiti svoj dio, ali i mi moramo dati svoj dio, predvodeći Savez. Nova pomoć će dati svrhu hrabrosti i žrtvi Ukrajinaca tako da mogu nastaviti s borbom”, rekao je Biden.

‘Rusija koristi energiju kao oružje’

Kritizirao je i rusku odluku da prekine dotok plina Poljskoj i Bugarskoj. “Oni koriste energiju kao oružje. Nećemo dopustiti Rusiji da se zastrašivanjem i ucjenama izvuče iz sankcija”, dodao je.

Rekao je da SAD surađuje s Korejom, Japanom i Katarom kako bi pomogao europskim saveznicima “s ruskom plinskom ucjenom i energetskim potrebama”.

CNN javlja i da će Biden Kongresu poslati zakonodavni prijedlog kojim bi se omogućio dodatni pritisak na ruske oligarhe. Njime bi se omogućilo i da se novcem iz zamrznute imovine oligarha financira obrana Ukrajine.

Biden Putinu: ‘Nikada nećete dominirati Ukrajinom’

Joe Biden je odgovarajući na novinarska pitanja nakon presice, koju je održao u Bijeloj kući, rekao da Rusija ne bi trebala govoriti o eskalaciji nuklearnog sukoba. Misli da to pokazuje njihov neuspjeh. Dodao je da ga ti komentari brinu jer “pokazuju ruski očaj.”

“Agresija neće pobijediti. Prijetnje neće pobijediti”, rekao je Biden. Govoreći o ratu u Ukrajini kazao je da je on ogromna prilika za zaustavljanje budućih ratova. “Svi ovi postupci se vrte oko istine – ulaganje u slobodu Ukrajine je mala cijena za kažnjavanje ruske agresije i smanjenje rizika budućih sukoba”, kazao je.

“Naše zajedništvo doma, zajedništvo s partnerima i saveznicima, zajedništvo s ukrajinskim narodom šalje nepogrešivu poruku Putinu: nikada nećete dominirati Ukrajinom”, rekao je Biden, javlja CBS.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više