Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Biden i čelnik republikanaca susreli se na simboličnom mjestu: 'Možemo surađivati ako samo malo odbacimo svoj ego'

Ovo je naznaka pristupa kojim Bijela kuća planira vladati u narednim mjesecima

US President Joe Biden (R) shakes hands with Senate Minority Leader Mitch McConnell during an event about the bipartisan infrastructure law in front of the Clay Wade Bailey Bridge in Covington, Kentucky, on January 4, 2023. (Photo by Jim WATSON / AFP)
FOTO: AFP

Demokratski predsjednik SAD-a Joe Biden i čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell u srijedu su u rijetkom zajedničkom nastupu na mostu u Kentuckyju poslali poruku zajedništva, u naznaci pristupa kojim Bijela kuća planira vladati u narednim mjesecima, nakon gubitka donjeg doma Kongresa.

Dok tvrdolinijaški republikanci i dalje stvaraju previranja u Zastupničkom domu, blokirajući ostanak izabranog čelnika Kevina McCarthyja, Biden i republikanski čelnik gornjeg doma pokazali su drugačiju sliku, što je upravo ono čemu se Bidenovi suradnici i saveznici nadaju nakon što su demokrati na izborima u studenome izgubili većinu u donjem domu.

“Ne slažemo se oko puno stvari, ali evo što je važno: on je čovjek od riječi”, rekao je Biden o McConnellu. “To šalje važnu poruku cijeloj zemlji: možemo raditi zajedno. Možemo dovršavati stvari. Možemo pokrenuti naciju naprijed ako samo malo odbacimo svoj ego i usredotočimo se na ono što je potrebno ovoj zemlji“, rekao je američki predsjednik.

Dvostranačka suradnja

Biden i McConnell, obojica 80-godišnjaci, posjetili su most Brent Spence koji povezuje Kentucky, saveznu državu predvođenu republikancima, te Ohio, gdje vladaju demokrati. Dvojac je tamo poslao poruku kako će sredstva zakona o infrastrukturi vrijednog 1 bilijun dolara, koji je Kongres usvojio dvostranačkom podrškom, biti iskorištena i za popravak tog prijelaza.

Obojica političara imaju dobre razloge za zajedničko pojavljivanje. McConnell želi prikupiti zasluge za taj projekt u svom matičnom Kentuckyju, dok Biden želi na jasnom primjeru pokazati dobrobiti dvostranačke suradnje. “Zemlja treba vidjeti primjere poput ovog”, rekao je McConnell o sporazumu o infrastrukturi, koji je nazvao “zakonodavnim čudom”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više