Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Biden nakon rasističkog pokolja u Buffalu: 'Mržnja je mrlja na duši Amerike, moramo je suzbiti'

Američki predsjednik komentirao je pucnjavu u kojoj je ubijeno 10 ljudi, većinom crnaca

US President Joe Biden delivers remarks during the National Peace Officers’ Memorial Service at the US Capitol in Washington, DC, on May 15, 2022. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
FOTO: AFP

Joe Biden je u nedjelju osudio “mržnju koja je mrlja na duši Amerike”, dan nakon rasističkog pokolja u kojemu je ubijeno desetero ljudi, većinom crnci, u Buffalu, u saveznoj državi New Yorku.

“Napadač koji je djelovao sam i bio opremljen vojničkim oružjem, s dušom punom mržnje, hladnokrvno je ubio deset nedužnih ljudi”, rekao je američki predsjednik u Washingtonu, na komemoraciji policajcima ubijenim dok su obavljali svoju dužnost. “Moramo zajedno raditi kako bismo suzbili mržnju koja je mrlja na duši Amerike”, dodao je.

Ubojica je 18-godišnjak

Njujorške vlasti u nedjelju istražuju napad koji je počinio 18-ogodišnjak za kojeg je guvernerka rekla da je bio na radaru vlasti. Osumnjičeni Payton Gendron predao se policiji u subotu u Buffalu, New York, nakon čina koji vlasti nazivaju “rasno motiviranim nasilnim ekstremizmom”. Jedanaest pogođenih ljudi bili su crnci a dvoje bijelci, rekli su dužnosnici.

Supermarket Tops u kojem je došlo do napada nalazi se u većinski crnačkoj četvrti. Osumnjičenik nije iz Buffala nego se do tamo “vozio satima”.

Pucnjava u Buffalu samo je nastavak drugih rasno motiviranih masovnih ubojstava posljednjih godina, među kojima je primjerice bio napad u sinagogi u Pittsburghu kada je u listopadu 2018. poginulo 11 ljudi. U ožujku 2021. u Atlanti je bijelac pobio osam ljudi, uglavnom Azijaca.

Manifest na 180 stranica

Gendron je prenosio napad u realnom vremenu na društvenoj platformi Twitch. Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je da je oružje legalno nabavljeno, ali preinake na njemu obavljene su nezakonito.

Manifest na 180 stranica za koji se smatra da mu je autor Gendron dijeljen je u subotu po društvenim mrežama. Govori o Velikoj teoriji zamjene, rasističkoj teoriji zavjere po kojoj bijelce u SAD-u i drugim zemljama zamjenjuju pripadnici manjina.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više