Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Biden održao pobjednički govor i pozvao na ujedinjenje: 'Bit ću predsjednik svih Amerikanaca'

Kao svoj prioritet najavio je borbu protiv koronavirusa

Pobjednik američkih izbora Joe Biden rekao je u subotu da Sjedinjene Države neće dijeliti na crvene i plave, već će biti predsjednik svih Amerikanaca, a za svoj prvi potez najavio je borbu protiv koronavirusa.

“Ljudi ove nacije su progovorili. Donijeli su nam jasnu, uvjerljivu pobjedu”, istaknuo je Biden i zahvalio na 74 milijuna osvojenih glasova. Ponovio je da je ušao u utrku za Bijelu kuću kako bi “vratio dušu Amerike” te da Amerika “ponovno bude poštovana u svijetu”.

Istaknuo obitelj i Kamalu Harris

Ne bi bio ovdje bez podrške svoje supruge Jill i obitelji, istaknuo je Biden. “Bit će izvrsna prva dama”, uvjeren je Biden koji je pohvalio svoju suprugu jer je svoj život posvetila obrazovanju.

Za potpredsjednicu Kamalu Harris je istaknuo da je prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog podrijetla na toj poziciji i da je ona dokaz da ništa u Americi “nije nemoguće”.

Poruka za Trumpove pristaše

Trumpovim pristašama poručio je da razumije kako se osjećaju jer je sam “par puta bio neuspješan” i pozvao ih na kraj podjela.

Političku karijeru Biden je počeo u Senatu prije pola stoljeća, a nakon neuspješnih pokušaja osvajanja Bijele kuće 1988. i 2008., ovi izbori su bili njegova treća sreća. “Naši protivnici nisu naši neprijatelji. Oni su Amerikanci”, rekao je Biden.

“Obvezujem se biti predsjednik koji ne stvara podjele, već ujedinjuje, koji ne vidi crvene i plave države, već samo Sjedinjene Države.”

Najavio borbu protiv koronavirusa

Kao svoj prvi potez najavio je borbu protiv koronavirusa koji je usmrtio više od 230.000 Amerikanaca, a milijune ih ostavio bez posla.

Najavio je da će u ponedjeljak imenovati tim zdravstvenih stručnjaka koji će od 20. siječnja 2021. provoditi plan borbe protiv covida-19 i da će se taj plan “temeljiti na znanosti”.

Pennsylvania za pobjedu

Bidenova rodna Pennsylvania dala mu je 20 elektorskih glasova s kojima je prešao potrebnih 270 da bude izabran za predsjednika. Time je okončana postizborna neizvjesnost u duboko podijeljenoj zemlji.

Joseph Robinette Biden Jr. rođen je 20. studenoga 1942. u toj državi, u rudarskom i industrijskom gradu Scrantonu. Iz Pennsylvanije je Biden krenuo u kampanju i ondje ju je u utorak i završio.

Biden će 20. siječnja 2021. prisegnuti za 46. predsjednika Sjedinjenih Država. Sa 78 godina ulazi u povijest kao najstariji izabrani američki predsjednik.

Harris: Izabrali ste nadu i jedinstvo

Buduća američka potpredsjednica Kamala Harris poručila je Amerikancima u subotu navečer da su glasanjem za Joea Bidena izabrali nadu i jedinstvo, a američkim djevojčicama poručila da je “možda prva, ali ne i posljednja žena” na toj funkciji.

Izborom Joea Bidena “izabrali ste nadu, jedinstvo, dostojanstvo, znanost i istinu”, rekla je prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog podrijetla koja je izabrana za američku potpredsjednicu.

Istaknula je da će Biden biti “predsjednik svih Amerikanaca” i da će se zajedno boriti protiv koronavirusa i rasizma.

Poruka ženama koje su glasale za nju

Obratila se svim ženama i rekla im da su one “utrle put ovom trenutku” i prisjetila se svoje majke koja je “duboko vjerovala da je ovo moguće”. “One su okosnica naše demokracije”, rekla je Harris i podsjetila na borbu žena za pravo glasa.

Zahvalila je svim biračima i brojačima glasova na “zaštiti demokracije”. Harris je pohvalila Bidena jer je imao “smjelosti” izabrati ženu za svoju potpredsjednicu.

“Možda sam prva žena u uredu, ali sigurno nisam posljednja”, rekla je Harris i izravno se obratila djevojčicama i poručila im da trebaju znati da je Amerika “zemlja budućnosti”.

Predviđaju da će biti Bidenova nasljednica

Mnogi demokrati predviđaju da bi upravo Harris mogla biti Bidenova nasljednica 2024. ili kandidatkinja na nekim kasnijim izborima.

Njezina uloga američke potpredsjednice još je po nečemu posebna. Njezin suprug Doug Emhoff, pravnik specijaliziran za postupke u svijetu zabave, bit će prvi “drugi gospodin” u povijesti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više