Politika & Kriminal

Biden vraća pomoć od 150 milijuna dolara Palestincima

Ovime se obnavlja dio pomoći koju je ukinuo bivši predsjednik Donald Trump

March 23, 2021, PALESTINA, GAZA: (INT) General view of vehicle traffic in Gaza City amid COVID-19. March 23, 2021, Gaza, Palestine:..The Ministry of Interior in Gaza Strip announced that it will tighten measures this evening to confront the increasing number of new infections with the emerging corona virus (Covid 19). Including the imposition of a night closure at 9 pm, the ban on the establishment of mourning homes and weddings, and the prohibition of gatherings in public places and parks...Credit: Yousef Masoud/Thenews2.,Image: 600497504, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: Yousef Masoud

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena planira izdvojiti oko 150 milijuna dolara pomoći Palestincima, obnavljajući dio pomoći koju je bivši predsjednik Donald Trump ukinuo, rekli su upućeni izvori u srijedu.

Očekuje se da će se pomoć, koja će se uglavnom pružati putem UN-ove agencije za pomoć UNWRA, objaviti u srijedu u sklopu napora da se poprave veze SAD-a s Palestincima narušene za Trumpova mandata.

Demokratski predsjednik Biden jasno je rekao da namjerava izmijeniti politiku svog republikanskog prethodnika kojega su Palestinci proglasili u najvećoj mjeri pristranim u korist Izraela.

Neizvjesni izbori

Nova administracija prije se obvezala da će nastaviti sa stotinama milijuna dolara gospodarske i humanitarne pomoći i raditi na ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Washingtonu.

Bidenovi pomoćnici također su jasno stavili do znanja da žele ponovno uspostaviti cilj pregovaračkog rješenja dviju država kao prioritet u američkoj politici u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom.

No, do sada su se kretali oprezno, a svi bitniji koraci vjerojatno će se pričekati nakon neizvjesnih izraelskih izbora u ožujku, nakon kojih slijede palestinski izbori najavljeni za sljedeće mjesece.

Pomoć izbjeglicama

Trumpova administracija blokirala je gotovo svu pomoć nakon što je prekinula veze s Palestinskom samoupravom 2018. Taj je potez doživljen kao pokušaj da se Palestinci prisile na pregovore s Izraelom pod uvjetima koje je palestinsko vodstvo označilo kao pokušaj da im uskrati održivu državu.

To je uključivalo ukidanje potpore financiranju Agencije Ujedinjenih naroda za rad i pomoć (UNWRA), koja pruža pomoć i za oko 5,7 milijuna registriranih palestinskih izbjeglica širom Bliskog istoka.

Očekuje se da će obnovljeno financiranje uglavnom biti usmjereno na UNWRA-u, a administracija zasad vjerojatno neće nastaviti davati izravnu ekonomsku pomoć Palestinskoj samoupravi, rekli su izvori za Reuters. Novac koji će se dati UNWRA-i neće odmah vratiti doprinose na razinu od 365 milijuna dolara koju je SAD dao agenciji 2017. godine.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu