Politika & Kriminal

Bidenov ministar pravosuđa tužio Teksas, traži poništenje zakona koji ograničava dostupnost pobačaja

Kaže da je zakon neustavan

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 09: U.S. Attorney General Merrick Garland (C) speaks as Deputy Attorney General Lisa Monaco (L) and Associate Attorney General Vanita Gupta (R) listen during a news conference to announce a civil enforcement action at the Department of Justice on September 9, 2021 in Washington, DC. Attorney General Garland said the Department of Justice is filing a lawsuit against the state of Texas over the state’s restrictive law to ban almost all abortions.   Alex Wong/Getty Images/AFP (Photo by ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Američki ministar pravosuđa Merrick Garland objavio je u četvrtak da je uložio tužbu protiv Teksasa kako bi poništio zakon kojim se zabranjuju gotovo svi pobačaji u toj konzervativnoj državi. Taj zakon koji je stupio na snagu 1. rujna je “očito neustavan na temelju pravosuđa Vrhovnog suda i ministarstvo pravosuđa je odgovorno braniti Ustav Sjedinjenih Država”, objasnio je ministar Garland na konferenciji za novinare.

Teksas je donio zakon koji zabranjuje pobačaj nakon što se detektira otkucaj srca fetusa, često u šestom tjednu, a ponekad i prije nego što žena uopće shvati da je trudna. Američki predsjednik Joe Biden osudio je početkom mjeseca odbijanje Vrhovnog suda SAD-a da blokira novi teksaški zakon o pobačaju koji predstavlja “napad bez presedana za ustavna prava žena”.

Ta odluka ” izaziva neustavni kaos” i “vrijeđa pravnu državu”, ocijenio je.

Biden obećava pomoć

Demokratski predsjednik je obećao “hitan odgovor” svoje vlade i pozvao na pronalaženje “mjera koje bi zajamčile ženama Teksasa pristup sigurnim i legalnim pobačajima” a klinikama i liječnicima zaštitu od mogućih sudskih postupaka.

Američki Vrhovni sud odbio je blokirati zabranu pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće u Teksasu, čime je zadao snažan udarac pravima na pobačaj i ostavio na snazi teksaški zakon koji zabranjuje većinu pobačaja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu