Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Bilo je nadrealno slušati premijera čime se bavi Vlada: odmrzava cijene svinjske lopatice i zamrzava cijenu carskog mesa

Plenkoviću očito nije cilj ovim mjerama poboljšati standard građanima, nego ušićariti koji glas na izborima

FOTO: Pixsell

Nitko s ovakvim ograničenjima nije uspio suzbiti inflaciju, niti zaštititi građane. Vlada se, izgleda, nada da će svi kojima ova odluka olakša sezonu roštiljanja, zauzvrat na sljedećim izborima svoj glas pokloniti HDZ-u

Jučerašnju prezentaciju nastavka antiinflacijskih mjera premijer Plenković je, kao i zadnji puta, iskoristio za vlastitu promociju. Osobno je čitao i nabrajao sve mjere koje bi prema njegovom mišljenju trebale građanima i poduzećima pomoći da lakše prebrode razdoblje visokih cijena.

Očekivano, nismo čuli ništa novo. Mjere su vrlo slične onima iz prethodnog “paketa” te se odnose na ograničenje cijena energenata. Zatim, tu je i skromna financijska pomoć umirovljenicima i nezaposlenima, kao i primateljima dječjeg doplatka. Uglavnom, pomoć koja nikome neće značajnije poboljšati standard, ali bi mogle donijeti pokoji glas na izborima – a to je svakom političaru najvažnije.

Svinjska lopatica van, carsko meso unutra

Bilo je i pomalo nadrealno slušati kako premijer spominje i cijene carskog mesa, koje se nekako našlo na listi osnovnih proizvoda s propisanom maksimalnom cijenom. Nakon što je s liste osnovnih proizvoda s propisanom maksimalnom cijenom izbačena svinjska lopatica i vratina, eksperti iz Vlade procijenili su da carskom mesu treba ograničiti cijenu pa će ono sada koštati najviše 3,79 eura za kilogram. Vlada se, izgleda, nada da će svi kojima ova odluka olakša sezonu roštiljanja, zauzvrat na sljedećim izborima glas pokloniti HDZ-u.

Iako ni trgovački lanci ni dobavljači vjerojatno neće propasti zbog ovog petljanja po cijenama – eventualno se mogu pojaviti manje nestašice – tragikomična je upornost kojom Ministarstvo gospodarstva i dalje gura tu priču. Kao da smo u 50-im godinama prošlog stoljeća i kao da se stanovništvo nalazi na rubu gladi.

Tko uopće odlučuje koliko košta meso?

Uostalom, ako se zaista želi pomoći najugroženijima u društvu, onda se to može jednostavnije i pravednije napraviti tako da im se pojača financijska pomoć, daju vaučeri za hranu i slično, a ne da Vlada na temelju nekih svojih izračuna propisuje koliko što treba ili ne treba koštati.

Pa da tako zamrzne cijenu carskog mesa, ali odmrzne cijenu svinjske lopatice. Tko te odluke uopće donosi? Postoji li neka komisija u Ministarstvu gospodarstva koja određuje što i koliko treba koštati? Na popisu je, naravno, i još nekoliko osnovnih namirnica poput piletine, mlijeka, šećera, brašna i suncokretovog ulja. Nitko s takvim ograničenjima nije uspio suzbiti inflaciju, niti zaštititi građane.

Plenkovićev show za naivce

Bilo je, sjećamo se, i puno ekstremnijih ideja, pa je ministar gospodarstva Davor Filipović u jednom trenutku, zaboravivši da smo ipak članica EU, a ne Venezuela, prijetio masovnim zamrzavanjem cijena. Na kraju se prijetnja nije realizirala, nego su sklepali onu jadnu internetsku stranicu na kojoj se objavljuju cijene nekih proizvoda iz svega tri trgovačka lanca, a koja ne služi ničemu, što se vidi i iz statistike posjeta.

Uglavnom, Plenković je jučer imao još jedan show, u kojem “on i njegova Vlada” spašavaju građane. Jedino su zaboravili reći da građane spašavaju njihovim vlastitim novcem, a ne svojim. I da će sve te stotine milijuna eura koje je Plenković nabrajao i zbrajao građani danas dobiti, a sutra kroz poreze vratiti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više