Bio je ovo predsjedničin vikend, teško je prepričati što je sve izgovorila. Evo najboljih trenutaka

Milanović i Škoro su je ovog vikenda prilično nemilosrdno bombardirali

ZADNJA IZMJENA: pro 9, 2019
Foto: PIXSELL

Kampanja za predsjedničke izbore sve je živahnija, kandidati dane provode na terenu gdje daju izjave o svemu; svojim protivnicima, obećanjima, najvećim hrvatskim problemima… No, aktualna predsjednica ovog je vikenda ipak bila posebno aktivna.

Provela ga je na turneji po Dalmaciji gdje je, između ostalog, odgovarala na napade svojih protukandidata Zorana Milanovića i Miroslava Škore. Na trenutke vidno iznervirana, Grabar Kitarović izletjela je s nekoliko dosta nespretnih izjava, a mi smo najčudnije momente pobrojali u nastavku.

1. Djecu je u Vukovar vodila prije nego što su rođena

Braneći se od optužbi Zorana Milanovića, koji je rekao da kao ministrica u Sanaderovoj Vladi nije bila u Vukovaru, Grabar-Kitarović se pohvalila kako je bila u oba grada-simbola Domovinskog rata, u Vukovaru i u Kninu. U Kninu je bila dva dana nakon oslobođenja, rekla je, a potom je uslijedio problematični dio izjave. „U Vukovaru nakon završetka mirne reintegracije, odvela sam svoju djecu da vide to stratište u Vukovaru, da se to nikada ne ponovi i ja ću i kao građanka uvijek odlaziti i u Knin i u Vukovar”, kazala je.

Problem je u tome što je predsjednica očito zaboravila da je mirna reintegracija završila 1998. godine, kad se njena djeca još nisu ni rodila. Naime, Kolinda Grabar Kitarović ima sina i kćer koji su rođeni nakon 2000. godine. Njezina kći Katarina rođena je u travnju 2001. godine i danas ima 18 godina, dok je sin Luka rođen je 2003. i ima 16 godina.

2. Gdje si bio ’91.?

Miroslav Škoro predsjednicu je izazvao s velikog skupa koji je jučer održao u Lisinskom. Osim što je pozvao glasače HDZ-a da ga podrže, prikazao ju je kao sekundarnu političku figuru koja služi podizanju premijerova rejtinga. Kritizirao ju je i zbog pjevanja. „Jadna država u kojoj se predsjednica bavi srpskim čokoladicama, hrvatskim Čokolinom, rođendanskim tortama, zatvorskim kolačima te na svaki mogući način pokušava oteti posao pjevačima”, kazao je.

Predsjednica je na to odgovorila svojom varijacijom onog legendarnog „Gdje si bio 91.?” pitanja. „Najveća mi je vrijednost u životu lojalnost, a neki je ovih dana dovode u pitanje. Ja sam u svojoj domovini od rođenja i bila sam u najtežim vremenima, početkom 90-ih. Neke treba pitati gdje si bio kad je grmjelo – neki su tamburali po Americi dok smo mi ovdje davali potporu svojim ljudima, svojoj vojsci, svojim oružanim snagama”, izjavila je Grabar-Kitarović.

3. Ljudima s djecom obećala je opraštanje kredita

Negdje tijekom obračuna s Milanovićem i Škorom predsjednica se ovog vikenda pokušala pozabaviti i nekim ozbiljnim problemima ove države. Tako je sinoć u Splitu ponudila rješenje za crnu demografsku sliku zemlje.

“Zašto ne bismo imali Fond koji bi omogućavao da mladim ljudima prilikom braka damo kredit koji država sufinancira? Nakon što obitelj ima 3 djece, da im oprostimo 30 posto kredita, za četvrto dijete da im oprostimo 50 posto kredita, a za peto i svako sljedeće da im u potpunosti oprostimo kredit”, predložila je predsjednica, koja nije objasnila odakle bi namaknula novac za takav projekt, a ni zašto se toga sjetila tek sada, a ne u nekom trenutku tijekom proteklih pet godina.

4. Druge proziva za programe; teško je reći kako je to baš mudro

Predsjednica je jutro započela u tonu u kojem je provela jučerašnji dan. Na Twitteru je objavila sliku brošura u kojima je prikazan njezin program, uz komentar očito upućen protukandidatima. „Jedni nude revoluciju, drugi su se proglasili normalnima, treći su se sjetili naroda s 30 godina zakašnjenja – ima svega, nema – programa. A baš bih voljela pročitati te programe”, kaže predsjednica, koja se dosad baš i nije proslavila održavanjem svojih obećanja.

Možda se, recimo, sjećate kako je vikala da će Hrvatska biti, citiramo, ‘jedna od najrazvijenijih država u Europskoj uniji’. U kampanji je forsirala razne ideje; između ostalih i populizam kako će predsjednički ured preseliti u neki skromniji prostor.

5. Bonus: ovo nije bio gaf u izjavi nego u protokolu, ali svejedno je zanimljivo. Iz prvog reda ju je podržavao Lovro Kuščević

Jedno od pitanja zbog kojih su jučer ratovali predsjednica i Miroslav Škoro bilo je i to tko je dostojniji nazvati se nasljednikom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Dosta nezgodno za predsjednicu; na Škorinom je skupu bio je sin pokojnog predsjednika, Stjepan Tuđman, koji je pjevača otvoreno podržao rekavši da u njegovom programu vidi poveznice s državničkom filozofijom svoga oca. S druge strane, na predsjedničinom govoru u Splitu nisu viđeni članovi obitelji Tuđman. Njoj je u prvom, počasnom redu sjedio jedan od najkompromitiranijih hrvatskih političara, Lovro Kuščević.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2024 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program