Politika & Kriminal

BIRN je objavio kako preko Krka oružje leti sirijskim pobunjenicima; sve je sada komentirao i Krstičević

Napravili smo pregled slučaja kroz osam točaka

A Syrian rebel fighter from the Failaq al-Rahman brigade comes out of a hiding position on the frontline against regime forces in the town of Arbin in the eastern Ghouta region on the outskirts of the capital Damascus on February 26, 2016. 
A partial ceasefire between Syria's regime forces and non-jihadist rebel fighters is due to take effect at midnight (2200 GMT) local time.
 / AFP PHOTO / AMER ALMOHIBANY
FOTO: AFP/AFP

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević komentirao je u srijedu pisanje Balkan Insighta kako je Zračna luka Rijeka na otoku Krku postala logistička baza za velike teretne zrakoplove koji su nosili streljivo i neidentificirane vojne zalihe za američke ratove na Bliskom istoku.

“Pa nije to baš tako, ono što je vrlo bitno, mi smo kao Hrvatska partner, surađujemo s našim prijateljima i saveznicima”, rekao je Krstičević i dodao kako se u okviru “suradnje, partnerstva i prijateljstva”, koristi i hrvatska infrastruktura, javlja N1. Napravili smo pregled ovog slučaja bazirajući se na pisanju Balkanske istraživačke mreže za izvještavanje (BIRN).

1. BIRN: Oružje za Pentagon preko Krka ide na Bliski istok

Balkan Insight objavio je u utorak kako je Krk postao važna neslužbena logistička baza za isporuke Pentagona za Bliski istok, vjerojatno oružja za sirijske pobunjenike. Od travnja, s tog su aerodroma polijetali i teretni zarakoplovi koji su nosili streljivo i neidentificirane vojne zalihe za američke ratove na Bliskom istoku, prema otkriću BIRN-a.

Katar nije službeni centar za Pentagonov program naoružavanja boraca protiv ISIS-a, ali je naveden kao sjedište američkih zrakoplovnih operacija za Siriju, Irak i Afganistan. Zapisi o letu, piše BIRN, također pokazuju kako teretni zrakoplovi redovito prevoze vojnu opremu između Katara i Kuvajta, jednog od skladišta oružja namijenjenog sirijskim pobunjenicima.

2. Oružje iz Azerbajdžana preko Rijeke za Bliski istok?

Reporteri su otkrili 14 teretnih letova u proteklih šest mjeseci koji su nosili, ili vjerojatno nosili, oružje istočne proizvodnje za američku vojsku. Od travnja, zračni prijevoznici koji surađuju s Pentagonom proveli su deset letova između Rijeke i američke zračne baze u Kataru, Al Udeid, od kojih je posljednji uzletio 25. rujna. U lipnju i srpnju, još četiri leta išla su između Azerbejžana i Rijeke. Dokumenti koji su procurili otkrivaju kako su ti zrakoplovi isporučili streljivo za oružje sovjetskog stila iz Azerbajdžana u Hrvatsku u ime Pentagonovog Zapovjedništva za specijalne operacije SOCOM.

3. Čini se kako je teret preuzet u Rijeci

Svaki od deset letova za Katar nosio je specifičnu oznaku “CMB”, koju dobivaju letovi koje je zakupio Pentagon. No, prije slijetanja u Rijeku, avioni su koristili komercijalan broj leta, što ukazuje na to da je vojni teret preuzet u Hrvatskoj, piše BIRN. Dokazi koje su prikupili sugeriraju da je taj teret oružje upravo zemalja bivšeg Istočnog bloka za Bliski istok.

4. Što je SOCOM i kakva je njihova uloga?

SOCOM kao dio američke vojske kupuje vojsku za pobunjenike u Siriji koji se bore protiv ISIS-a i druge osjetljive partnere, piše BIRN. Ključni su za prenošenje 2,2 milijarde dolara vrijednog oružja sirijskim pobunjenicima, iz zemalja bivšeg Istočnog bloka.

5. Prije su isporuke navodno išle preko Njemačke

Zračna luka na Krku postala je važno središte nakon što je SAD zaustavio opskrbu bivšeg oružja Istočnog bloka Siriji kroz vojne baze u Njemačkoj. Kako je BIRN pisao u prosincu 2016., Pentagon je naredio svojim suradnicima da oružje dostavljaju mimo Njemačke, jer je Berlin prema tim isporukama postao “vrlo osjetljiv”, sudeći prema mailovima koji su procurili. Pentagon je službeno odbio potvrditi da su koristili Njemačku za prijenos vojne opreme u Siriju.

6. Uloga hrvatske Agencije Alan

Dolazak teretnih letova na Krk podudara se s prvim ugovorom Pentagona u deset godina s Agencijom Alan, državnom agencijom koja se bavi uvozom i izvozom naoružanja, prema navodima BIRN-a. Pentagon je u travnju potpisao ugovor vrijedan 12,4 milijuna dolara za oružje bivšeg Istočnog bloka.

7. Što kaže vlast?

Šef zračnog prometa riječke zračne luke Damir Ružić, rekao je BIRN-u: “Postoje razlozi zašto ti zrakoplovi dolaze ovdje. Zračna luka Rijeka nije ona koja ih vabi ovdje”. Predsjednik državne Agencije Alan Ivica Nekić kazao je: “Uvjeravam vas da te robe putuju po svim hrvatskim i međunarodnim zakonima, imaju sve dozvole, idu tamo gdje po međunarodnim zakonima smiju ići”, javlja dnevnik.hr.

Odbio je navode kako je riječ o pošiljakama Siriji te je rekao kako su tvrdnje BIRN-a neutemeljene. “Ne samo Amerikanci, svi naši NATO partneri, a i zemlje koje nisu u tom savezu, voze kroz Hrvatsku, a to se događalo i prije”, kazao je. “Sve što se radi, radi se po zakonu, a sve pretpostavke koje se mogu pročitati, ne stoje”, zaključio je Nekić.

8. Sve je komentirao i Krstičević

Ministar obrane Krstičević kazao je kako “naši prijatelji” koriste i hrvatsku infrastrukturu. “Vi znate i da sam prije par mjeseci bio u Pentagonu, da smo razgovarali s ministrom Mattisom, vi znate što je ministar Mattis rekao i o Oluji, da je to vrhunska operacija koju je izvela vojska koja je odlično pripremljena, obučena, koja je imala odlične političke smjernice.

Vi znate da je SAD naš ključni partner, saveznik, da smo jako puno pomogli u cijelom procesu ulaska u NATO, ulaska u EU, i danas vidite, tu je i ministrica obrane Njemačke, bio je prije neki dan ministar obrane Poljske, odnosno Izraela, Švedske i surađujemo, surađujemo s partnerima.

Jasno je u okviru suradnje, partnerstva, prijateljstva, kao i ostale države u okviru partnerstva koristi se hrvatska infrastruktura, ali ta infrastruktura koja se koristi, koristi se pod svim međunarodnim sporazumima, programima i to je nešto što partner, saveznik i prijatelj radi”, rekao je ministar Krstičević u srijedu komentirajući ovaj slučaj.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu