Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Biskupi pozvali vjernike na glasanje: ‘Pandemija je pokazala koliko su važni stručnjaci u službama i politici’

Biskupska konferencija obratila se vjernicima pred izbore; kažu da je važan stav o radu nedjeljom, iseljavanju i pronatalitetna politika

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) uputila je u utorak poruku vjernicima uoči predstojećih parlamentarnih izbora te istaknula da izlazak na izbore nije samo građanska dužnost nego i izričaj kršćanske odgovornosti i istinske ljubavi prema domovini. U poruci su istaknuli i kako je pandemija koronavirusa pokazala koliko su važni stručni i mjerodavni.

“To iskustvo pokazalo je koliko su važne stručne i mjerodavne osobe u javnim službama i u politici. Naime, samo mudri i stručni, pošteni i nesebični pojedinci mogu osigurati da društvo napreduje i raste. Epidemiološka je kriza uz to pokazala koliko je važna samostalnost i neovisnost države, kako u donošenju vlastitih odluka i propisa tako i u gospodarskom smislu proizvodnje hrane, lijekova i drugih potrepština”, stoji u priopćenju.

‘Treba vidjeti kako kandidati gledaju na totalitarizme’

U poruci su istaknuli da je u predizbornom razdoblju važno upoznati kako pojedini kandidati ili političke stranke vide budućnost Hrvatske. “Posebice valja uočiti koje se mjere kane poduzeti da se zaustavi val iseljavanja mladih ljudi i obitelji, stvore uvjeti za povratak hrvatskih iseljenika, spriječi socijalno raslojavanje i osiromašenje građana te promiču načela socijalne države”, stoji u poruci.

Nadalje, istaknuli su, potrebno je uočiti i kako pojedine političke stranke ili nezavisne liste namjeravaju provesti daljnju demokratizaciju društva, ponajprije promjenom izbornoga zakona i razvojem civilnoga društva na načelima pluralnosti i vjerske slobode. Važno je također vidjeti kako kandidati gledaju na zločine svih ideologija u kojima su stradali članovi našega i drugih naroda tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata. Posebice je važno kako se odnose prema Domovinskomu ratu i osuđuju li sve oblike totalitarizma, rasne, vjerske i druge netrpeljivosti.

Važan je stav o radu nedjeljom i pronatalitetu

“Vjernici će svojom slobodnom odlukom glas povjerenja dati onima koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene, koji promiču kulturu života dugoročnom pronatalitetnom politikom te se zalažu za neradnu nedjelju kao dan obiteljskoga zajedništva i dan Gospodnji. Važno je također znati kako namjeravaju provoditi obrazovnu reformu koja bi uključivala odgojne dimenzije utemeljene na općeljudskim vrijednostima i u skladu s kršćanskim vrijednosnim sustavom koji je utkan u identitet našega društva”, stoji u prouci.

Iz HBK pozivaju sve stranačke i neovisne kandidate da u predizbornoj kampanji sačuvaju osobno dostojanstvo i povjerenje građana nastoje pridobiti snagom političkoga programa, sredstva društvenih komunikacija da svoje poslanje ispune visokim standardima profesionalnosti te pruže dostatne i jasne informacije o izbornim programima i kandidatima za budući saziv Hrvatskoga sabora, a zaređene službenike da crkvene prostore čuvaju od bilo kakve predizborne aktivnosti i s vjernicima mole za blagoslov i napredak domovine.

“Ne smijemo dopustiti da nas zahvati duh ravnodušnosti ili napast malodušja kako se ništa ne može učiniti. Kad netko ostane kod kuće i ne ide na biralište, čini grijeh propusta. Bježeći od vlastite odgovornosti, prepušta drugima da odlučuju i u njegovo ime”, poručili su biskupi Hrvatske biskupske konferencije i istaknuli da među osobama koje se kandidiraju za obnašanje službe narodnoga zastupnika ili zastupnice u Hrvatskom saboru ima onih koji zaslužuju povjerenje.