Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bivša dekanica Filozofskog o slučaju zlostavljanja: ‘'Boras banalizira vrlo bolno iskustvo žrtve'

Profesorica Vlahović-Štetić u pismu medijima kaže da iz rektorovog priopćenja "jasno proizlazi da su za cijelu ovu situaciju krive žene"

30.05.2017., Zagreb - Vesna Vlahovic Stetic, dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
FOTO: Davor Visnjic/PIXSELL

Nakon jučerašnjeg skandaloznog priopćenja rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, u kojoj je za medijski komplot optužio žrtvu seksualnog uznemiravanja na Filozofskom fakultetu, bivšu dekanicu fakulteta i Telegram, večeras se pismom medijima oglasila Vesna Vlahović-Štetić, bivša dekanica Filozofskog.

Kaže kako se obraća javnosti radi pravilnog i potpunog informiranja jer, smatra, rektor Boras u svom priopćenju “uporno pokušava skrenuti temu s bitnog”. U obraćanju medijima, bivša dekanica potvrđuje da joj se za mandata dekanice obratila kolegica i povjerila joj na čuvanje svoju izjavu.

‘S izjavom sam postupila kako sam bila zamoljena’

“Izjava je sadržavala opis traumatičnog iskustva koje je doživjela od strane u tom trenutku već umirovljenog profesora, te sam s izjavom postupila upravo onako kako sam bila zamoljena”, navodi bivša dekanica Filozofskog. Dodaje kako, kao tadašnja dekanica, ni na koji način nije mogla utjecati na odluku odsjeka na kojem je odbijeno raspravljanje o kandidaturi optuženog, umirovljenog profesora za počasno zvanje professor emeritus.

Podsjećamo, matični odsjek tog profesora odbio je uzeti u razmatranje da ga se, nakon umirovljenja, predloži za emeritusa nakon što su članovi odsjeka upoznati s postojanjem izjave nekadašnje studentice o nemoralnom ponašanju profesora u prošlosti.

Zašto se Etički kodeks nije mogao odnositi na dotičnog profesora?

“S obzirom da se u konkretnom slučaju radi o umirovljenom profesoru, koji više nije bio zaposlenik Filozofskog fakulteta, Etički kodeks fakulteta nije se mogao odnositi na njega i njegove zahtjeve”, ističe Vlahović-Štetić na opasku rektora Borasa kako kao dekanica, na traženje tog profesora, nije pokrenula etički postupak na fakultetu. Kaže i da iz istog razloga umirovljenom profesoru, na njegovo traženje, nije mogla dostaviti izjavu nekadašnje studentice jer bi to bilo suprotno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.

Bivša dekanica ističe da je točno da je rektor Boras u nekoliko svojih dopisa inzistirao na dostavi tonskog zapisa ili transkripta sjednice odsjeka na kojoj je odbijeno razmatranje emeriture umirovljenog profesora. Tvrdi da je time od nje kao tadašnje dekanice tražio da postupi protuzakonito, odnosno suprotno Statutu, prisilnim propisima i Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.

‘Banaliziranje bolnog iskustva žrtve’

Ističe i kako je, nakon dopuštenja nekadašnje studentice, rektoru Borasu dostavila njenu izjavu o seksualnom uznemiravanju. “U tom trenutku rektor ima baš svu relevantnu dokumentaciju, sve
što mu je potrebno”, navodi Vlahović-Štetić i potom ističe da se iz Borasovog priopćenja, pak, može iščitati da su ga najviše preokupirala “prava i želje umirovljenog profesora”.

Bivša dekanica piše kako je, pored svega što je znao, rektora brinulo to što je umirovljenom profesoru uskraćen uvid u izjavu nekadašnje studentice. Vlahović-Štetić ističe i kako Boras očito sumnja u vjerodostojnost izjave nekadašnje studentice jer izjava “nije predana preko urudžbenog ureda“. “Za mene je to neizmjerno banaliziranje i neumjesno birokratiziranje vrlo bolnog iskustva žrtve”, navodi bivša dekanica Filozofskog.

Krive su žene

U svom pismu medijima, Vlahović-Štetić kaže da je Boras nije obavijestio o daljnjim poduzetim koracima nakon primitka izjave nekadašnje studentice, ali je dotičnog profesora predložio za emeritusa. “Naime, temeljem profesorovog očitovanja rektor je sam zaključio da on nije kriv. No, s kolegicom nije razgovarao niti je tražio njezino očitovanje”, ističe profesorica Vlahović-Štetić.

Na kraju svog obraćanja medijima, bivša dekanica izražava žaljenje jer, kako piše, iz rektorovog priopćenja “jasno proizlazi da su za cijelu ovu situaciju KRIVE ŽENE. Kolegica koja se usudila deponirati Izjavu (a nije ju, zamislite, urudžbirala), ja koja sam tu Izjavu i zapisnik proslijedila rektoru ali sam
odbila nezakonito postupiti i dati transkript sjednice, i naravno novinarka koja piše o cijelom
slučaju. Jedino profesor o kojemu je riječ i rektor nisu krivi. Živimo li još uvijek u takvom
svijetu?”, pita se u zaključku Vlahović-Štetić.