Bivša predsjednica sada se snažno založila za prava žena. A ovako je istupala dok je bila na vlasti

Koja je poveznica između današnjeg istupa gospođe Grabar Kitarović i njezina mandata?

ZADNJA IZMJENA: lip 18, 2020
Foto: Privatna fotografija poslana Večernjem

Nakon što je poslije izbornog poraza praktički preko noći nestala iz medijskog i političkog života Hrvatske bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas se vratila u velikom stilu – pokazujući srednji prst Miroslavu Škori kao odgovor na njegovu izjavu o tome da bi se silovane žene trebale savjetovati s obitelji što će učiniti.

Provokativnu fotografiju koju je poslala medijima popratila je komentarom kako je “prošlo vrijeme kad je žena čekala što će baja reći”. U tom pogledu valja se podsjetiti kako je upravo Grabar Kitarović često koketirala s podrškom glasača radikalne desnice koji se zalažu upravo za ono što je sada, kada više nije predsjednica, oštro osudila.

“Vidim kako mnoge žene danas šalju selfije srednjeg prsta. Da, u normalnim okolnostima to je nepristojno, ali u ovim okolnostima to je znak ne samo političkog protesta, već odluke o tome kuda ide naše društvo. Upravo zbog toga i ja dižem srednji prst”, izjavila je danas za Večernji list. Dodala je još nekoliko zanimljivih rečenica: “Uvijek za život! Uvijek kad je to moguće. Ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritisaka okoline. Bez stigmatizacije. Bez patrijarhalizma”.

Duet s nasilnim HDZ-ovom županom

Prošlo je, primjerice manje od godinu dana otkako je Grabar Kitarović na Pantovčaku primila predstavnike inicijative Hod za život koji se tada organizirao upravo na dan izborne šutnje pod geslom: “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!” U toj povorci na zagrebačkom Zrinjevcu bili su transparenti na kojima su bile poruke koje slave zaštitu života od začeća do prirodne smrti te izražavaju brigu i potporu za majke, djecu i obitelj.

Vrlo ružnu epizodu u mandatu bivše predsjednice otkrio je početkom prošle godine Telegramov Drago Hedl. Mara Tomašević, supruga tada HDZ-ovog župana Alojza Tomaševića, 2017. godine zatražila je prijam, kada je tadašnja predsjednica boravila u Požegi. Gospođa Tomašević htjela ju je zamoliti zaštitu od nasilnog supruga, no sastanak joj nije bio omogućen.

Nakon što je završio službeni dio njezina posjeta Požegi, predsjednica je završila na domjenku na kojem je uz tamburaše i zapjevala duet s nasilnim županom. Pritom, zgodno, nasilnog Tomaševića baš zovu ‘Baja iz požeškog kraja’. Taj termin, baja, predsjednica je danas posprdno upotrijebila u svom obraćanju Miroslavu Škori.

Čekala s osudom HDZ-ovca Škare

Bivša predsjednica našla se u nelagodnoj poziciji i kada se (sada već bivši) predsjednik Autokluba Siget i član HDZ-a, Damir Škaro, kojeg je jedna zaposlenica optužila za silovanje i prijetnje, na Facebooku hvalio zajedničkom fotografijom. Grabar Kitarović je tek nakon toga reagirala na cijeli slučaj koji je danima bio okupirao javnost, i to nakon što su je prozvali iz Foruma žena SDP-a.

“Ne ulazeći u konkretan slučaj, predsjednica Republike uvijek i bez rezerve najoštrije osuđuje seksualno, obiteljsko kao i svaki drugi oblik nasilja. Također PRH potiče svaku ženu da prijavi svaki oblik nasilja te od institucija očekuju pravovremenu, brzu i učinkovitu reakciju”, naveli su tada iz Ureda predsjednice.

U intervjuu krajem listopada 2016. bivša predsjednica je također glavinjala oko stava što s pobačajem. Tada je izjavila je kako misli da ženama treba ostaviti pravo da odluče hoće li zadržati trudnoću ili ne, jer zabrana ništa ne rješava, ali da “ne možemo dopustiti da nam osobni stavovi budu ispred državnih i društvenih interesa”. “Moj je stav da prije svega treba posvetiti pozornost edukaciji zaštite od neželjene trudnoće”, rekla je tada Grabar-Kitarović.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
214 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program