Politika & Kriminal

Bivša predsjednica operirana je na Rebru. Sutra će ju pustiti, ali mogla bi se dugo oporavljati

Grabar Kitarović operirala je disk vratne kralježnice i sve je prošlo dobro

02.01.2020., Zagreb - Suceljavanje predsjednickih kandidata na HTV televiziji. Zoran Milanovic i Kolinda Grabar-Kitarovic. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak je operirana na Rebru. Kako javlja Jutarnji list, u Kliničkom bolničkom centru Zagreb podvrgnuta je prednjoj vratnoj discektomiji i fuziji s instrumentalizacijom, i to na kralješcima C4/C5.

Operacija je, piše Jutarnji, prošla dobro, a Grabar-Kitarović u subotu će biti puštena iz bolnice. Oporavak od operacije trebao bi trajati više mjeseci.

U nekim slučajevima ugrađuje se i pločica

Operacija kojoj je podvrgnuta bivša predsjednica uključuje olakšavanje pritiska na korijene živaca i/ili kičmenu moždinu od strane diska s hernijom ili krhotina kosti.

Kako objašnjava Jutarnji, kirurg kroz maleni rez koji je napravljen kod prednje strane vrata odstranjuje disk između kralježaka kako bi imao pristup živčanim strukturama pod pritiskom. Nakon toga, odstranjivanjem površine kompresije smanjuje pritisak i postavlja koštani kalem između susjednih kralježaka.

U nekim slučajevima usađuje malenu metalnu pločicu kako bi se stabilizirala kralježnica dok zacjeljuje, pojašnjava Jutarnji list.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu