Politika & Kriminal

Bivša riječka pročelnica koja je autom pijana ubila čovjeka dobila je četiri godine zatvora

Vera Begić dobila je i sedam godina zabrane vožnje

Bivša riječka pročelnici za sport i tehničku kulturu Vera Begić u srijedu je na pulskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena na četiri godine zatvora i sedam godina zabrane vožnje, jer je pod utjecajem alkohola u kolovozu prošle godine izazvala prometnu nesreću u kojoj je poginuo 41-godišnji vozač iz Umaga. Begić se danas nije pojavila na izricanju presude.

Najprije je lijevim bočnim ogledalom udarila u retrovizor ‘škode’ koju je vozio 31-godišnji državljanin Slovenije. Potom je nastavila voziti u zabranjenom smjeru, udarila u betonsku zaštitnu ogradu, a zatim i prednju lijevu bočnu stranu automobila pulskih oznaka kojim je iz suprotnog, dopuštenog, smjera upravljao Umažanin. Od siline udarca taj se automobil prevrnuo, a 41-godišnji vozač koji mu je bio za upravljačem podlegao je teškim ozlijedama. Njegovi suputnici, 38-godišnjakinja i dijete, prevezeni u riječku bolnicu, gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni. Begić je u nesreći zaradila ozlijede šake.

Otac stradalog ogorčen presudom

“Mi smo očekivali presudu u granicama predviđenih kazni. Činjenica je da se Vera Begić i pripremila da će biti proglašena krivom i da će biti osuđena na zatvorsku kaznu. Kazna je u granicama predviđenih zakonom, sud je prihvatio olakotne okolnosti naročito njeno držanje pred sudom i ponašanjem na raspravi i donio ovu presudu” kazao je odvjetnik optužene Milenko Škrlec, dodavši kako se druga strana ima pravo na tu presudu žaliti. Na pitanje zašto nije došla na izricanje presude, Škrlec je istaknuo da joj je u utorak bio iscrpljujući dan pa je iskoristila pravo da ne dođe.

Otac stradaloga, Valter Soldatić, u izjavi za novinare izrazio je veliko ogorčenje presudom. “To je velika sramota za državu i sudstvo, sprega politike i sudstva. Nemoguće je da ona, nakon 15 minuta čitanja ozljeda od kojih je moj sin preminuo, dobije samo četiri godine zatvora. To je nepojmljivo, maksimalna kazna zatvora je dvanaest godina, očekivao sam jedanaest. Za četiri godine isplati se onda nekoga pregaziti i ubiti jer je to mnogo jednostavnije nego nekoga upucati. Umjesto dvadeset dobije četiri godine zatvora”, izjavio je novinarima. Ponovio je kako je u ovom slučaju na djelu “sprega politike i sudstva jer je nemoguće da za sve što je počinila odnosno da je vozila u suprotnom pravcu, da je bila pod vidnim utjecajem alkohola, da je ubila čovjeka i ozlijedila ostale, u konačnici dobila samo četiri godine zatvora”.

“Netko ih je nečim prisilio da odrede tako malu kaznu, da li su potplaćeni novčano, da li su neki položaji u pitanju, ne mogu tvrditi. Jedno je sigurno – žalit ćemo se, kao i vjerujem državni odvjetnik”. “Nemoguće je da je osuđena na tako malu vremensku kaznu. Nije pošteno…Spominje se da ima malodobno dijete, no i moj unuk je isto malodobno dijete, ima deset godina, ostao je bez oca. Ona će vidjeti svoga sina, on će nju dočekati, moj unuk neće dočekati svoga oca”, poručio je otac preminulog Soldatića. “Sramotna je ova država”, kazala je u suzama na izlasku iz suda supruga poginulog Igora Soldatića.

Priznala je krivnju

Zanimljiv je način na koji se Begić pokušala izvući nakon nesreće. Kada su na mjesto događaja stigli vatrogasci, bivša pročelnica je sjedila na stražnjem sjedištu. Na pitanje gdje je vozač, Begić je odgovorila da je auto njezin, ali da ona nije vozila. Vatrogasci su nakon toga dvadesetak minuta reflektorima pretraživali okolicu, pokušavajući ustanoviti je li vozač ispao iz auta. U rujnu prošle godine Vera Begić podnijela je ostavku, a krivnju za izazivanje nesreće priznala je još na pripremnom ročištu 27. rujna. Priznanje je ponovila na početku suđenja, i od suda zatražila pravednu kaznu.

“Teško mi je i ispričavam se svima, jer mnogi ljudi puno pate zbog onog što sam učinila. Riječ oprosti užasno je mala i sve bih dala da mogu vratiti vrijeme. Kaznite me po zakonu. Ja ne znam kako ću s tim živjeti do kraja života. Oprostite mi na svemu. Nemam se od čega braniti”, kazala je. Begić je nesreću alkoholizirana skrivila i prije dvije godine, kada je u Rijeci pobjegla nakon sudara s autom u kojem je bila i šestomjesečna beba. Beba je zajedno s majkom ostala zarobljena u vozilu koje je uništila pročelnica svojim automobilom. Kada je pet sati kasnije pronađena, još je uvijek imala koncentraciju alkohola u krvi od 0,3 promila.

Nastavite čitati