Bivša šefica Porezne, koja je gurala da se osječkom poduzetniku oprosti 9,5 milijuna kn, dobila 2 godine zatvora

ZADNJA IZMJENA: srp 9, 2020
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Bivša ravnateljica Porezne uprave i nekadašnja SDP-ova saborska zastupnica Nada Čavlović Smiljanec proglašena je krivom za trgovanje utjecajem. Osuđena je jer je pogodovala osječkom poduzetniku Željku Bilošu koji je krajem 2012. tražio otpis i prolongiranje otplate poreznog duga. Krivim je proglašen i sam Biloš koji ju je na to potaknuo, kao i pročelnica poreznog ureda u Osijeku Ružica Kovačević koja je naložila da se zaustavi naplata Biloševih dugovanja.

Čavlović Smiljanec dobila je nepravomoćno dvije godine zatvora, Kovačević tri, a Biloš četiri i pol godine zatvora.

Za što je šefica Porezne optužena?

Prema USKOK-ovoj optužnici zaustavili su ovrhu nad Biloševom tvrtkom OLT te oštetili državni proračun za gotovo 9,5 milijuna kuna neplaćenog poreza.

Nada Čavlović Smiljanec od početka afere u proljeće 2014., kada je protiv nje otvorena istraga, negira odgovornost i tvrdi da je svoj posao uvijek obavljala pošteno. Biloša je, uvjeravala je sud, prvi puta vidjela tek na početku suđenja.

Zbog duga zivkao i političare

Ranije je, priznaje, kontaktirala s Biljanom Borzan, SDP-ovom europarlamentarkom koju je i Biloš zvao zbog duga. Poduzetnik se čuo i s Ivanom Vrdoljakom, tadašnjim ministrom gospodarstva te Matom Radeljićem, bivšim savjetnikom predsjednice RH. Preko njih je pokušavao doći do ravnateljice Porezne uprave i šefice osječke ispostave.

Želio ju je tražiti da mu prolongira plaćanje poreznog duga, kako bi u međuvremenu ishodio kredit kojim bi taj dug isplatio.

Ostavka šefice Porezne uprave

Nakon izbijanja afere, Nada Čavlović Smiljanec dala je ostavku iz, kako je tvrdila, moralnih razloga. Nastavila je javno širiti tezu da “nije imala motiv za činjenje kaznenog djela nakon 30 godina karijere u kojoj je kruna te karijere bila upravo imenovanje na mjesto ravnateljice Porezne uprave”.

Tijekom suđenja reproducirani su i tajno snimljeni razgovori Biloša s političarima koje je zivkao zbog poreznog duga. Među njima je i onaj od 5. rujna 2012. u 17.17 sati s Ivanom Vrdoljakom. “Nada Čavlović Smiljanec rekla je da nema problema. Obećala je da će reći pročelnici Porezne uprave u Osijeku da pričeka”, javio je Vrdoljak Bilošu.

Detalji tajno snimljenog razgovora

USKOK nije smatrao da u potezima političara ima bilo kakve sumnje u malverzacije jer im Biloš navodno nije govorio istinu o poslovanju OLT-a te su zato bili uvjereni da svojim angažmanom sudjeluju isključivo u spašavanju radnih mjesta ove osječke tvrtke.

Nada Čavlović Smiljanec izjavila je kako je tek 2013. doznala da OLT nije platio porezni dug.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2132 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program