Politika & Kriminal

Bivša studentica Veterine za Telegram: 'Profesor me nazivao kurvom, nudio seks da vidim što je pravi muškarac'

Devet bivših studentica danas je prijavilo profesora s Veterine za seksualno uznemiravanje

FOTO: Ilustrativna fotografija/Vjekoslav Skledar

Devet bivših studentica danas je prijavilo profesora s Veterine za seksualno uznemiravanje i vrijeđanje. Kada smo jednoj od njih, nekoliko sati kasnije, javili da je protiv profesora pokrenut postupak i da više ne radi sa studenticama, briznula je u plač. Sekundu kasnije, uzdahnula je s olakšanjem.

Kako nam priča, profesor koji je danas konačno suspendiran sustavno ju je zlostavljao. Prijava ga tereti za maltretiranje studentica još od 2008. godine.

Zašto nije suspendiran i prvi put?

Na prijavu su se studentice odlučile nakon što je krenula serija svjedočanstava o seksualnim zlostavljanjima na fakultetima i radnim mjestima. Sve je inicirala mlada srbijanska glumica Milena Radulović koja je javno optužila profesora i redatelja Miroslava Miku Aleksića da ju je silovao kada joj je bilo 17 godina. Profesor je uhićen, a ovaj potez pokrenuo je lavinu.

Prijave su krenule u cijeloj regiji, žene su počele progovarati o zlostavljanjima koje su doživjele. Prijave su se zaredale i na fakultetima u Hrvatskoj. Nakon vala koji je krenuo na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, istupile su i studentice Veterine. Jutros su podnijele prijavu protiv profesora koji je nastavio raditi na fakultetu iako je već 2018. prijavljen za seksualno uznemiravanje. Tada su studentice, tvrde, preko jedne docentice uputile prijavu dekanu Nenadu Turku koji danas tvrdi da ta prijava nije bile službena.

Na današnju prijavu, koju je u ime zlostavljanih studentica podnio profesor Tomislav Gomerčić, dekan je pak reagirao. Protiv optuženog profesora pokrenuo je stegovni postupak i udaljio ga s radnog mjesta.

Je li dekan štitio zlostavljača?

Bivša studentica s kojom smo razgovarali pita se ipak je li moralo proći više od dvije godine od kada se nepobitno saznalo za ponašanje ovog čovjeka. Ona do danas nije znala za prijavu iz 2018.

“Dakle, dekan je znao i očito ga je štitio. To što je napravio sramotno je za jednog muškarca, oca i muža, ali i kao dekana jedine institucije u Hrvatskoj na kojoj se školuju budući veterinari. Kada vam se na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu zatvore vrata nemate kamo. Možete nastaviti studij samo u nekoj drugoj zemlji.

Zato sam šutjela do sada o onome čemu sam bila izložena”, opisuje nam bivša studentica, odgovarajući tako na pitanja mnogih koji se ovih dana pitaju zašto sve te mlade žene ne prijavljuju odmah svoje zlostavljače.

Kako je reagirao dekan

Njezine optužbe protiv dekana su ozbiljne. Turk je danas za Telegram pokušao objasniti kako prijava iz 2018. nije bila službena, te na osnovu nje nije mogao dalje postupati.

“Na temelju te neslužbene prijave na redovitoj sjednici Fakultetskoga vijeća apelirano je na potrebu poštovanja svih propisanih pravila ponašanja u akademskoj zajednici, s posebnim naglaskom na različite oblike diskriminacije i uznemiravanja, uključujući i sve oblike seksualnog uznemiravanja”, odgovorio je danas kratko. Telegram mu je večeras poslao još jedan upit, zamolili smo ga da detaljnije objasni svoje i poteze fakulteta nakon optužbi 2018., odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

‘Tko si ti? Ne možeš mi ništa’

“Što može učiniti studentica kojoj profesor zlostavljač kaže ‘Ne možeš mi ništa’? Osobno nisam imala baš nikakvo zaleđe i da sam ga prijavila riskirala bih završetak fakulteta i buduće zaposlenje. Pa mi živimo u Hrvatskoj”, objašnjava zašto je do danas šutjela.

“Ja sam kolegij na kojem je ovaj profesor predavao počela slušati 2008. godine. On se u to vrijeme predstavljao kao vrlo simpatičan nastavnik. Bio je pun razumijevanja. Uvjeravao nas je kako zna koliko nam je studij težak”, opisuje prve kontakte sa zlostavljačem.

Ubrzo su počela teška vrijeđanja

“Na vježbama koje je dotični profesor, tada docent, držao često sam javno bila prozivana kao glupača koja je promašila studij. Govorio je da bi mi bilo da sam unovčila svoju ljepotu nego nekom drugom zauzela mjesto na studiju”, prisjeća se bivša studentica.

Kako je vrijeme odmicalo uvrede su, kaže, postajale sve učestalije, sve izravnije i sve morbidnije.

“Tijekom 2007. radila sam kao demonstratorica na susjednoj Klinici za porodništvo i reprodukciju domaćih životinja. Na njoj sam pisala i studentski znanstveni rad za koji mi je dodijeljena i Rektorova nagrada, no dotični profesor me i dalje vrijeđao. Aludirao je na moju mentalnu nesposobnost i moja postignuća karakterizirao kao postignuća koja sam dobila preko kreveta muških kolega s kojima sam radila”, priča.

‘Vidjet ćeš što je pravi muškarac’

“Kada sam za mentora diplomskog rada izabrala drugog profesora otvoreno me nazivao njegovom kurvom, koja njegovoj bivšoj ženi nikada neće biti do koljena.

U trenutcima kada bi me sreo u prolazu otvoreno mi je nudio seksualne usluge ‘kako bih vidjela što je pravi muškarac’. Pozivao me u svoja noćna dežurstva i obećavao prolaz na ispitu”, opisuje mučna zlostavljanja ova veterinarka.

‘Nazivao me i fakultetskom droljom’

Na 5. godini studija bila joj je dijagnosticirana sumnja na multiplu sklerozu. Zbog toga je neko vrijeme provela u bolnici. Kako je izostala i s predavanja ovog profesora kasnije je doznala da ju je vrijeđao aludirajući da je konačno shvatila da joj nije mjesto na Veterini i da je otišla.

“Iako su ga kolege opomenule da se borim s teškom dijagnozom, od uvreda nije odustajao. Sve to bilo mu je jako simpatično, u tome nije vidio ništa loše. Kad sam mu se pokušala suprotstaviti, situacije bi obično eskalirale. Uvjeravao me da sam ja nitko i ništa i da nitko neće vjerovati riječima ‘fakultetske drolje koju svatko može imati’, jer on je ipak jedan ugledni docent i kirurg”, opisuje.

Prisjeća se i kako je muškim studentima govorio da nikada neće diplomirati jer ga nisu odabrali za mentora, a jedan djelatnik koji ga je prijavio da je pio na terenu morao je, tvrdi ova bivša studentica, na kraju otići s fakulteta. Sjeća se i raznih priča kako je puno puta dobio batina od partnera djevojaka kojima se nabacivao, no i dalje je nastavljao sa svojim neprimjerenim ponašanjem.

Zahvala svim kolegama na podršci

Ona je zlostavljanje trpjela sve do 2011. jer je po završetku studija ostala na Klinici za porodništvo i reprodukciju domaćih životinja kao stažistica. Krajem 2011. pružila joj se prilika da karijeru nastavi u farmaceutskoj industriji, pa je otišla s fakulteta.

“Njegovi postupci, njegove riječi i njegov nastup u meni su izazvali teški sram. Njegovo ophođenje prema meni rezultiralo je razvijanjem teškog depresivno-anksioznog poremećaja koji mi je dijagnosticiran krajem 2009. godine. Dobila sam i terapiju antidepresivima kako bih uopće mogla svakodnevno funkcionirati i završiti fakultet.

Nadam se da će sada konačno zauvijek izgubiti moć koju mu njegova pozicija pruža te da više nikada nitko neće proći ovo što sam ja prolazila”, govori nam zahvalna profesoru Tomislavu Gomerčiću koji je u ime zlostavljanih studentica danas podnio prijavu. Zahvaljuje i svim ostalim kolegama, s kirurgije i interne klinike, koji su ih podržali, jer, uvjerena je, same ne bi imale šanse.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu