Politika & Kriminal

Bivšem šefu HRT-a i drugima produžen istražni zatvor

Bačiću, Lončariću, Mohenskom, Krajini... Svima je produljen istražni zatvor za mjesec dana

Telegramu je potvrđeno da je u akciji uhićen i bivši vlasnik Tvornice električnih žarulja Milan Lončarić. Policija je danas pretresala kuću Kazimira Bačića koja se nalazi na Tuškancu, , a nešto prije podneva Bačić je napustio dom u pratnji istražitelja.
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Kazimiru Bačiću, smijenjenom glavnom ravnatelju HRT-a, produžen je pritvor na još mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, doznaje RTL. USKOK je za Bačića tražio još dva mjeseca istražnog zatvora, ali je sudac Zagrebačkog županijskog suda na jučerašnjem ročištu njihov zahtjev prepolovio.

Boravak u istražnom zatvoru produžen je i za poduzetnika Milana Lončarića za kojeg USKOK sumnja da je Bačiću dao 50.000 eura kako bi ih predao pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću za posredovanje u projektu Vrtovi svjetla.

Bačića USKOK sumnjiči za trgovanje utjecajem u zamjenu za stan u Radićevoj ulici u Zagrebu, koji je, kao mito, dobio od Lončarića. Bačiću je nakon uhićenja određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a tada je USKOK tražio da mu se odredi i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog dijela što je Županijski sud u Zagrebu odbio. USKOK se na to žalio, a prošlog je tjedna izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo njihovu žalbu.

Pritvor produljen i akterima u drugim krakovima akcije

U pritvoru će duže ostati i akteri u aferi Advent, tzv. kralj Adventa Denis Mohenski, bivša članica Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina Jelena Čeklić i Bandićev vozač Zdravko Krajina. Osumnjičeni su za namještanje dodjele kućica na zagrebačkom Adventu, javlja RTL.

Svi su oni uhićeni u sklopu velike antikorupcijske akcije policije i USKOK-a kojom rasvjetljavaju navodnu kriminalnu mrežu pokojnog gradonačelnika Bandića. Kako smo jučer prenijeli novi krakovi financijske istrage o Bandićevoj imovini mogli bi krenuti prema Dubaiju i Hercegovini.

Naime, u Dubaiju je Milan Bandić navodno ostavio više milijuna eura jednoj svojoj suradnici, a danas je njegova dugogodišnja suradnica Natalija Prica demantirala nagađanja kako je dotična suradnica baš ona. Hercegovina se, pak, spominje u kontekstu prikrivanja Bandićevog nekretninskog carstva.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu