Bivši francuski predsjednik preimenovao konzervativnu stranku u Republikance

Nicolas Sarkozy planira novu predsjedničku kampanju 2017.

ZADNJA IZMJENA: svi 30, 2015

Francuski konzervativci oduševljeni su novim imenom svoje stranke. Bivši francuski predsjednik i šef stranke Nicolas Sarkozy preimenovao u je iz L’Union pour un mouvement populaire (UMP) u Republikanci. Sarkozy provodi temeljiti rebranding stranke jer se namjerava ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima 2017. Od 210.000 članova stranke, više od 83 posto ih je podržalo promjenu imena. To glasanje protumačeno je kao Sarkozyjeva najava povratka u vrh političke scene. To neće biti lako, jer još ima jake protivnike u stranci i problema s pravosuđem.

Premoćna većina glasova za novi identitet stranke Sarkozyju je važna i na simboličnoj i na operativnoj razini. Za predsjednika UMP-a izabran je u studenom sa 64,5 glasova. Sarkozyjev povrtak na čelo stranke nije bio osobito siguran, ali učvrstio je moć nakon pobjede na lokalnim izborima u ožujku.

Glasanje za ime bilo je glasanje za Sarkozyja

U glasanju o novom identitetu stranke sudjelovalo 46 posto članstva, što se tumači kao dosta jak dokaz Sarkozyjeve popularnosti. Očekivalo se da će članovi prihvatiti promjene, važno je bilo s kolikom će ih većinom izglasati. Da je Sarkozyjev prijedlog pobijedio s malom razlikom, to bi se smatralo znakom slabosti njegove pozicije, ali novi statuti i novi izvršni odbor stranke odobreni su sa 96 i 95 posto glasova. Najveći Sarkozyjev konkurent za predsjedničku kandidaturu je bišvi francuski premijer Alain Juppe.

Buran i kontroverzan predsjednički mandat

Nicolas Sarkozy je bio francuski predsjednik od 2007. do 2012. i to je bio jedan buran i kontroverzan mandat kojega su obilježile svjetska financiska kriza, rasni sukobi u Francuskoj, Sarkozyjev celebirty stil života i spektakularni brak s Carlom Bruni, a Sarkozy.

Sarkozy je na međunarodnoj sceni bio puno bolji francuski predsjednik nego u Francuskoj. Kao konfliktan lik većinu vremena bio je u sukobu s vladom i dijelom francuske javnosti, reforme nije dosljedno provodio i tek je pred kraj mandata prihvatio pomirljiviji i konstruktivniji stil. Izbori za predsjedničkog kandidata stranke održat će se 2016.

Sanja Simić
Telegram autor
895 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program