Politika & Kriminal

Bivši general Zagorec opet je oslobođen optužbi da je prije 22 godine vijećniku obnovio vikendicu kako bi podržao HDZ

Suđenje je do sada više puta ponavljano, a Zagorec je posljednji put nepravomoćno oslobođen u ožujku 2017.

27.10.2009., Zagreb - Nastavak sudjenja Vladimiru Zagorcu i Susanne Bunjevac Di Mauro, koja se nije pojavila na Opcinskom kaznenom sudu. 
Photo: Petar Glebov/24sata
FOTO: Pixsell

Bivši general Vladimir Zagorec u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu još jednom nepravomoćno oslobođen optužbe da je kao pomoćnik ministra obrane 1997. nezakonito obnovio vikendicu bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera.

Riječ je o slučaju koji se po sudovima vuče 17 godina, a na posljednjem ponovljenom suđenju uz Zagorca je u četvrtak nepravomoćno oslobođen i bivši načelnik Uprave za graditeljstvo i zaštitu okoliša MORH-a Matko Kakarigi koji je jedini došao na izricanje presude.

U ranijim suđenjima uz Zagorca i Kakarigija, sudilo se i Šporeru te Kakarigijevu nekadašnjem pomoćniku Juraju Vojkoviću, no postupci protiv njih su izdvojeni.

Suđenje do sada više puta ponavljano

Istraga o obnovi Šporerove vikendice u Novigradu kraj Zadra pokrenuta je još u listopadu 2000., a mediji su tada nagađali da je na taj način nagrađen jer je kao vijećnik tada oporbenog HSS-a, digao ruku za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Suđenje je do sada više puta ponavljano, a Zagorec je posljednji put u ožujku 2017. nepravomoćno oslobođen.

Zagorec, nekadašnji direktor RH Alana i pomoćnik ministra obrane, u Zagrebu je 2009. osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloporabe položaja i ovlasti jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa MORH-a odnio torbu s draguljima vrijednim pet milijuna dolara. Zagorec je nakon pet godina u zatvoru na ljeto 2013. pušten na uvjetnu slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne. Zbog te mu je presude, odlukom predsjednika Republike, oduzet generalski čin.

Ovdje još valja napomenuti da će apsolutna zastara kaznenog progodna Zagorca i suokrivljenih u ovom slučaju nastupiti u kolovozu ove godine. To znači da ih se više neće moći procesuirati, a proces nikada nije dobio svoj pravomoćni epilog

Nastavite čitati