Politika & Kriminal

Bivši ministar Berislav Šipuš osuđen na godinu dana zatvora zbog izvlačenja novca

Optužen je da je oštetio državni proračun za više od 68 tisuća kuna

30.09.2020., Zagreb - Opcinski kazneni sud, sudjenje bivsem ministru kulture Berislavu Sipusu za izvlacenje novca iz ministarstva. Svjedocila je  Andrea Zlatar Violic isto bivsa ministrica kulture i to videolinkom iz vlastitog stana jer je jedva pokretna. 
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Berislav Šipuš, bivši ministar kulture koji je na tu funkciju s pozicije zamjenika došao nakon afere ministrice Andree Zlatar Violić, koja je uhvaćena da nezakonito troši državni novac u privatne svrhe, u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog podizanja novca službenom karticom i plaćanja privatnih računa državnim novcem.

USKOK je još u prosincu 2016. podigao optužnicu protiv Šipuša stavivši mu na teret da je od srpnja 2012. do prosinca 2015. službenom karticom podizao gotovinu ili plaćao svoje troškove. Na taj je način, tvrdio je USKOK, oštetio državni proračun za više od 68 tisuća kuna. Optužnica je potvrđena tek u ožujku 2017. godine, a danas je izrečena nepravomoćna presuda.

Zlorabio položaj i ovlasti

Tužiteljstvo je optužilo Šipuša da je zlorabio svoj položaj i ovlasti jer je za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne kreditne kartice Ministarstva kulture. Prema USKOK-ovim tvrdnjama Šipuš je u gotovini podigao ukupno 17.800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je privatne troškove u ugostiteljskim objektima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao kreditnim karticama u ukupnom iznosu od preko 64 tisuće kuna.

Šipuš je naknadno navodno vratio nešto više od 14 tisuća kuna ‘obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu’, dok je sebi, prema optužnici, pribavio 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu