Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bivši ministar mrtvo-hladno brani isplate crkvama. A u tri godine dobili su najmanje 1,3 milijarde kuna

Pavić posve ozbiljno priča da ne postoje natječaji na koje se Crkve mogu prijaviti

Iz programa Ulaganje u zajednicu koji već četiri godine raspisuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) Katoličkoj crkvi i drugim vjerskim zajednicama do sada je otišlo 53 od mogućih 58 milijuna kuna. Problematični natječaj koji je lani razotkrio Telegram, proteklih je dana jedna od glavnih tema.

Saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić danas je sazvao konferenciju za novinare kako bi javnosti objasnio kako tu, eto, nema ništa problematično. Za njegova mandata kao ministra regionalnog razvoja raspisana su posljednja dva natječaja za program Ulaganje u zajednicu, vrijedna ukupno 40 milijuna kuna. Iako se na natječaj mogu javiti i škole, vrtići i ostale ustanove, na oba je gotovo sav novac otišao za sufinanciranje projekata župa diljem Hrvatske.

Na nekoliko pitanja smatra li to spornim, Pavić je uporno ponavljao kako je ovo jedan od rijetkih natječaja na koje se Crkva može javiti. “U medijskom prostoru stvorena je neka ideja da se zbog toga nisu mogle graditi škole, bolnice, vrtići. Htio bih samo istaknuti da je upravo prethodni saziv Vlade iz EU fondova povukao preko milijardu kuna za 200 vrtića te je nedavno ministrica Tramišak potpisala ugovor za e-škole vrijedan milijardu kuna, da ulažemo u sve segmente društva koji pomažu razvoju lokalne zajednice”, rekao je Pavić.

Prozvao oporbu za isključivost

Nakon toga nastavio je nabrajati i ostale natječaje na kojima se ulažu sredstva iz EU fondova, zaboravljajući pritom da mu je poanta promašena budući da novac za program Ulaganje u zajednicu dolazi izravno iz proračuna. Pritom je oporbu koja je kritizirala natječaj prozvao za isključivost.

“Oporbi bih poručio da budu uključiviji, da budu otvoreniji za sve segmente društva, uključujući i župe. Ponavljam, ovo je jedan od rijetkih natječaja na koji su se mogle javiti i župe. Radi se o 20 milijuna kuna godišnje, ukupno je do sada dano oko 50-ak milijuna kuna, a ova Vlada i vladajuća većina podupire sve segmente društva na razvoj i boljitak lokalne zajednice”, branio je natječaj Pavić.

Bivši ministar pritom je prešutio da su vjerske zajednice i Katolička crkva u Hrvatskoj, u razdoblju od 2017. do 2019., zbog Vatikanskih ugovora od države izravno iz proračuna ukupno dobile 950.528.000 kuna. Ministarstvo kulture im je pak putem svojih programa zaštite na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima samo u posljednje tri godine dodijelilo više od 300 milijuna kuna. Kada se sve zbroji, ispada da je država vjerskim organizacijama (odnosno u velikoj većini Katoličkoj crkvi) u svega tri godine usmjerila najmanje milijardu i 300 milijuna kuna. Iznos koji su dobile kroz lokalne zajednice teško je i izračunati.

Natječaj započeo nakon žalbe nadbiskupa

Podsjećamo, nakon serije Telegramovih tekstova, u MRRFEU-u su ove godine na natječaju smanjili broj bodova za ulaganje u vjersku infrastrukturu, ali od 124 prihvaćena projekta, 110 ih pripada Katoličkoj crkvi. Odnosno, od ukupnih 20 milijuna kuna za razvoj zajednice, gotovo 18 otišlo je župama.

Nova ministrica MRRFEU-a Nataša Tramišak odbila je pak otkriti imena članova povjerenstva koje bira koji će se projekti sufinancirati, pozivajući se na odredbe GDPR-a.

Kako smo ranije izvještavali, program preko kojeg vjerske zajednice dobivaju milijune pokrenut je svega nekoliko mjeseci nakon što se u siječnju 2017. tadašnja ministrica Gabrijela Žalac u Đakovu susrela s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem koji joj se pritom požalio da nedostaje natječaja na koje bi se Katolička crkva mogla javiti.