Politika & Kriminal

Bivši predsjednik Katalonije pušten iz talijanskog zatvora, čeka se odluka o izručenju Španjolskoj

Carles Puigdemont optužen je za pobunu jer je pomogao organizirati referendum o neovisnosti Katalonije

Catalan president Carles Puigdemont looks on during an AFP interview in Girona on September 30, 2017.
The mission was entrusted to him almost by accident, but he accomplished it with determination. Deaf to the warnings of Madrid, the Catalan regional president Carles Puigdemont is determined to organize a referendum on October 1, 2017, hoping to fulfill his dream of youth: an independent Catalonia. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / TO GO WITH AFP INTERVIEW by DANIEL BOSQUE
FOTO: AFP

Katalonski političar Carles Puigdemont pušten je iz zatvora i smije napustiti Italiju, rekao je njegov odvjetnik u petak iako talijansko pravosuđe još treba odlučiti o španjolskom zahtjevu za izručenje Madridu koji mu želi suditi za pokušaj odcjepljenja Kataolnijje iz 2017.

Bivši predsjednik Katalonije napustio je zatvor u Sassariju na Sardiniji gdje je bio zatvoren od četvrtka kada je uhićen. Njegov talijanski odvjetnik Agostinangelo Marras rekao je da Puigdemont može napustiti Italiju do sljedećeg ročišta 4. listopada.

Odvjetnik je ranije rekao da bi donošenje odluke o izručenju njegova klijenta moglo potrajati “tjednima”. “Španjolska ne propušta priliku biti smiješna”, izjavio je Puigdemont po izlasku iz zatvora.

Španjolska ga optužuje za pobunu

Za posjeta otoku La Palmi gdje erumpira vulkan, španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je ranije da Puigdemont mora doći pred španjolsko pravosuđe. “Puigdemont mora poštivati odluke suda, baš kao bilo koji drugi građani“, priopćio je Sanchez.

Španjolska optužuje 58-godišnjeg Puigdemonta za pobunu jer je pomogao 2017. organizirati referendum o neovisnosti te pokrajine koji su španjolski sudovi proglasili ilegalnim.

Katalonskog čelnika talijanska granična policija uhitila je u zračnoj luci u gradu Algheru pri dolasku na Sardiniju u četvrtak navečer.

Prosvjedi katalonskih separatista

Uhićenje je razljutilo katalonske separatiste i više stotina njih prosvjedovalo je u petak ispred talijanskog konzulata u Barceloni. Za petak navečer i za nedjelju najavljeni su novi prosvjedi.

Europski parlament u ožujku je ukinuo Puigdemontu imunitet koji je uživao kao zastupnik te institucije od 2019. godine. Puigdemont je živio u egzilu u Belgiji, a u Alghero je iz Bruxellesa stigao kako bi prisustvovao međunarodnoj izložbi Adifolk te se susreo s čelnikom Sardinije.

Referendum 2017. Španjolskoj je donio najveću političku krizu u nekoliko desetljeća, a potom je u listopadu iste godine slijedilo jednostrano proglašenje neovisnosti Katalonije u regionalnom parlamentu, nakon čega su vlasti u Madridu uvele izravnu vlast nad pokrajinom i uhitile separatističke čelnike.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu