Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Bivši SDP-ov ministar financija: 'Ovo čime se Vlada sada bavi, to čak ni komunističke zemlje ne rade tako'

Zastupnik Lalovac kaže da je Vlada opet dala paket mjera i pritom nije nikoga pitala

FOTO: Screenshot: N1

I dalje traje rat Vlade i trgovaca, a Andrej Plenković se danas u Davosu pohvalio vladinim mjerama oko cijena, mnogi hrvatski stručnjaci i političari ne bih iskoristili iste riječi kao i premijer, a jedna od njih je i gost N1 Newsrooma bivši ministar financija i saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac.

Bivši ministar je na samom početku intervjua naglasio kako će u tzv. ratu između Vlade i trgovaca najviše zapravo nastradati građani. “Situacija nije dobra, da se putem medija komunicira na taj način. Budimo iskreni, inflacija pogoduje i jednima i drugima – trgovcima da na više zaokruže profite, a državi da putem PDV napuni proračun. Jedini problem su građani koji su između ovog rata i trenutno nisu dobitnici”, kazao je Lalovac.

Sabor nije htio raspravljati o stabilnosti cijena

Unatoč izjavama vladajućih o tome kako će tijekom ove godine inflacija usporiti, Lalovac upozorava da za to nema šanse. “Vlada je imala više modela kako analizirati cijene. Prilikom spuštanja PDV-a mogla je jasno reći ‘mi se odričemo dvije milijarde kuna koje će se kanalizirati građanima’. Bez problema je mogla dobiti podatke, od trgovaca, od DZS-a i odmah tu pratiti je li došlo do promjena cijena. Propustili su. Onda rekli su rekli ‘mi smo vjerovali’. Već prvi put su vas trgovci prevalili, a to je bio PDV. Sad isto pričaju, cijelo vrijeme slušam ‘mi smo vjerovali’. Nisu vas sad kod eura prevalili prvi put, ovo je već šesti put, ovo su već magareće uši. Vlada je više puta propustila dobiti povratnu informaciju što se događa na tržištu”, objašnjava bivši ministar.

“Mi smo tražili u devetom mjesecu da se u Saboru raspravi što je s cijenama. Sabor dvije godine nije htio raspravljati o jedinom izvješću koje postoji – Polugodišnja informacija o stabilnosti cijena. To je jedini dokument o kojem možemo raspravljati, podnosi ga HNB koji se prema članku 3. Zakona o HNB-u brine o stabilnosti cijena. Dvije godine uopće ne žele raspravljati o tome. Postoji čak dokument koji se čuva u ladici”, dodao je Lalovac

‘Imamo i ozbiljan problem regulatora’

Lalovac kaže da je Vlada opet dala paket mjera i pritom nije nikoga pitala. “Ovo što se dogodilo 1. siječnja je najmanje bitno, nama se nešto ozbiljno događa. Operativno je to potpuni fijasko svih institucija, od Sabora koji ne raspravlja do svih institucija koji to prate. Imamo i ozbiljan problem regulatora”, tvrdi.

“Moš mislit, 200-300 tisuća eura kazni, a građani plaćaju 11, 12, 13 ili koliko kuna kruh. Jaja ne možeš dobiti ispod 25 kuna. To se dogodilo u godinu dana. I da nijedna institucija, nitko se tamo nije pitao. Dajemo subvencije, imamo mjere, smanjujemo PDV, a nemamo povratnu informaciju”, izjavio je Lalovac nazvavši situaciju sa sankcijama komičnom i kaže: “nema te inspekcije koja može smanjiti cijenu”.

Sve je dovelo do pada standarda građana

“To je sada proliveno mlijeko. Došlo je do drastično pada građana, 10-20 posto, onima s najnižim primanjima i preko 50 posto. Što sad? Nema koja može smanjiti cijenu. Svaku kaznu, sve će ponovno trgovci prebaciti na potrošače”, smatra je Lalovac. Vlada bi se trebala fokusirati na podizanje standarda građana tj. na rast plaća. “Ozbiljan problem je da hrvatski građani imaju premalo novca za kupiti artikl. Vlada mora nastaviti raditi reforme, sjest s poslodavcima, vidjeti gdje im dalje olakšati, gdje ih kao država guše”, kaže.

“Čujemo samo hvalospjeve premijera: politički sam uspio izgurati euro. Svaka čast. Ali ono što je ključno za život građana je fijasko. Ponavljam, mora se u reformu sustava plaća, ovakav model je istrošen. Kad ćemo stići plaće Slovenije, Austrije. Da bismo ih stigli moramo raditi reforme. Ovo je borba za standard. Kako novac koji dobivamo od EU fondova može podići standard građana. Silne milijarde EU ne mogu samo ići da bismo nešto betonirali, morate dizati konkurentnost poduzetništva, hrvatske, da možemo dizati plaće. Ovo čime se oni sad bave je presmiješno. Idu s inspekcijama, naslikavaju se za Novu godinu, slikaju s inspektorima. To čak ni komunističke zemlje ne rade tako”, zaključio je Lalovac.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više