Politika & Kriminal

Bivši SDP-ov ministar prigovara novoj Vladi zbog jezika, ako je Ministarstvo zdravstva zašto onda nije Ministarstvo pravde?

Riječ "zdravlje" obuhvaća puno šire značenje od medicinskog, ističe Varga

FOTO: Vjekoslav Skledar
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar zdravlja Siniša Varga protivi se vraćanju starog naziva Ministarstvu zdravstva, a u svom očitovanju ističe da je riječ “zdravlje” u nazivu tog ministarstva sveobuhvatnija i usklađena sa svjetskom praksom.

Riječ “zdravlje” obuhvaća puno šire značenje od medicinskog, što potvrđuju jezikoslovci te primjeri iz europske i svjetske prakse, ističe Varga u očitovanju na promjenu naziva ministarstva.

Ministarstvo zdravstva umjesto Ministarstva zdravlja

Naime, nova vlast vraća naziv Ministarstvo zdravstva, ustaljen za tu instituciju u šest saborskih saziva od 1990. do 2011. i u pet zakona za uređivanje njegova djelokruga.

Prošloga tjedna, prije nego što je izglasana nova Vlada, skinute su ploče s nazivom “Ministarstvo zdravlja”, koje je 2011. postavila Vlada Zorana Milanovića, prozvana iz redova oporbe za politikantski potez “približavanja ‘regionu’ (jer naziv ‘zdravlje’ imaju i ministarstva Republike Srbije, RS i BiH)”.

Zašto onda ne bi bilo Ministarstvo pravde?

U svom očitovanju Varga odbacuje optužbe za politikantske motive Vlade u kojoj je i sam bio ministar. Po toj logici, kaže, i ministarstvo pravosuđa trebalo je biti prevedeno u ministarstvo pravde, što nije bio slučaj.

Po njegovu mišljenju, promjena naziva Ministarstva zdravstva bila je opravdana, jer je u dokumentima UN-a i EU razvidno da se pod pojmom “zdravlje” misli i na uvjete u kojima čovjek živi, njegovu okolinu i opću dobrobit.

Poziva se na mišljenje jezikoslovca Pranjića

“Naziv ministarstva trebalo je mijenjati, ali ne na brzinu i bez javne diskusije, kako je to učinjeno 2011. To je trebalo učiniti na razuman način, uz javnu i stručnu raspravu i razumno vrijeme. No, to je bila greška političara, a ne samog Ministarstva zdravlja”, ističe Varga.

U očitovanju demantira i tvrdnju dosadašnjeg ministra Darija Nakića (HDZ) da je “zdravstvo sustav, a zdravlje stanje”, te sugerira da se pojam “zdravlje” pokuša gledati kao širi, globalni pojam, a ne samo kao “stanje organizma”. Svoje stajalište argumentira i mišljenjem hrvatskog jezikoslovca Ive Pranjkovića.

Riječ “zdravlje” u globalnom kontekstu je sveobuhvatnija i stoga je, ističe Varga, promjena naziva ministarstva u doba Milanovićeve Vlade bila opravdana, za razliku od sadašnjeg ponovnog vraćanja staroga naziva.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu