Politika & Kriminal

Bivši šef DORH-a, kojem je Vrhovni sud jučer ponovno ukinuo suspenziju, jutros se pojavio na poslu

Hoće li ga DOV opet suspendirati u rekordnom roku?

28.09.2018., Zagreb - U povodu Dana policije i blagdana svetoga Mihovila u KD Vatroslav Lisinski odrzana svecana akademija. Drazen Jelenic 
Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić stigao je danas ponovno na posao. Vrhovni sud RH opet je ukinuo rješenje Državnoodvjetničkog vijeća kojim je suspendiran do kraja stegovnog postupka.

Stegovni postupak protiv njega je pokrenut još proljetos, jer je aktualna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila da ga se kazni zbog prešućivanja članstva u masonskoj loži. Naime, i nakon što je zbog toga lani morao dati ostavku Jelenić nije uspio uvjeriti svoju nasljednicu da više nije mason.

Iako je od veljače prošle godine kada je dao ostavku na funkciju glavnog državnog odvjetnika ostao raditi kao zamjenik u DORH-u, glavna državna odvjetnica početkom ove godine zaključila je kako ga više ne želi za svog bliskog suradnika.

Zašto je Jelenić vraćen na posao?

Nakon što je pokrenut stegovni postupak Jeleniću je izdano rješenje o udaljenju s posla, no već drugi put Vrhovni sud RH to rješenje ukida nakon žalbe Jelenića i njegove odvjetnice Vesne Alaburić. Prvi puta Vrhovni sud uočio je da je DOV automatski nakon pokretanja stegovnog postupka zatražio Jelenićevu suspenziju, no to, stoji u rješenju kojim se prihvaća žalba, ne smije biti automatizam.

Sada je pak Vrhovni sud zaključio kako obrazloženje DOV-a o negativnom utjecaju daljnjeg obavljanja dužnosti na “međuljudske odnose i efikasno funkcioniranje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske” nije potkrijepljeno konkretnim podacima.

Početkom ovog mjeseca Jelenić je nakon prvog ukidanja suspenzije kao i danas stigao na posao, no već nekoliko sati kasnije morao je otići jer je DOV donio novo rješenje o udaljenju. Pitali smo DOV što sada planira s Jelenićem. Odgovor ćemo objaviti čim da dobijemo.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu