Bivši šef FBI-a optužio je Trumpa da se ponaša kao mafijaški boss, a odvjetnik predsjednika je pod istragom. Što slijedi?

U sjeni događaja oko Sirije, problemi za Trumpa sve su veći

ZADNJA IZMJENA: tra 15, 2018
Foto: Profimedia, UPI

Američki predsjednik Donald Trump nije slučajno odabrao petak 1. travnja kao datum kad će napasti Siriju. Na taj dan, naime, bivši direktor FBI-a Jamesa Comey predstavio je javnosti prve dijelove svoje knjige “Viša lojalnost”, a istodobno je FBI objavio da je otvorena kriminalistička istraga protiv Michaela Cohena, dugogodišnjeg privatnog odvjetnika i prijatelja predsjednika Trumpa.

Većina američkih političkih komentatora i analitičara suglasna je da su prva otkrića bivšeg šefa FBI krajnje neugodna po Trumpa, ali da mu prava opasnost prijeti od mogućih kompromitirajućih materijala koji su pronađeni u uredu i hotelskom apartmanu koji je koristio njegov odvjetnik Michael Cohen.

Tako je Trump, nakon što mu specijalni istražitelj Robert Mueller već mjesecima kida živce istražujući veze članova njegovog izbornog stožera s ruskim obvaještajcima tijekom predizborne kampanje, dobio dva nova jednako opasna protivnika, Comeya i Cohena. Sve, naime, upućuje da će njegov odvjetnik, želi li iz cijele afere izvući živu glavu, morati odgovoriti na sva pitanja istražitelja, čime bi mogao dovesti Trumpa u vrlo tešku situaciju.

Bivši šef FBI optužio Trumpa da se ponaša kao mafijaški bos

Donald Trump ipak je uspio u svom naumu da, doduše barem privremeno, potisne ta dva skandala u drugi plan. Svi američki i svjetski mediji bavili su se u subotu isključivo analizom posljedica zračnih napada na Siriju. No, zbog svega što je Comey otkrio o svojoj knjizi koja će biti objavljena u utorak, teško da će netko tek tako prijeći preko optužbi bivšeg šefa FBI-aja. Comey se na jednako grub način u knjizi obračunava predsjednikom Donaldom Trumpom, kao što mu je on bez ikakvih skrupula dao otkaz.

Comey je, među ostalim, nazvao Trumpa “neetičnim” i “imunim na istinu”, a njegovo upravljanje državom opisao je kao “šumski požar”. Comey, koji je kao federalni tužitelj na Manhattanu istraživao talijansku mafiju, tvrdi da je Trump po njenom principu pokušao “učiniti da svi budemo dio iste obitelji”.

Comey je usporedio Trumpa s mafijaškim bossovim koji žele imati sve pod svojom kontrolom, koji od podanika traže apsolutnu lojanost te očekuju od njih zakletvu na bespogovornu vjernost. Po Comeyu Trump je u Bijelu kuću uveo mafijaški kodeks po kojemu se za šefa mora pod svaku cijenu lagati, a odanost i lojalnost su iznad svake “moralnosti i istine.” Pri tomu, upozorio je Comey, Trump nastoji “zamagliti liniju između zakona i politike”.

Bojao da će Melania povjerovati da je bio s ruskim prostitutkama

Među ostalim, Comey tvrdi da je Trump tražio od njega odgovor na pitanje na temelju čega se šire glasine kako ruski predsjednik Vladimir Putin ima njegove fotografije s ruskim prostitukama u erotskoj igri s urinom u jednom moskovskom hotelu. Trump je zatražio od Comeya da objavi kako je sve to laž, da njegova supruga Melania Trump ne bi posumnjala u njegovu vjernost.

Trump je kazao kako bi ga smetalo da Melania ima samo jedan posto sumnje u njega. Comey tvrdi da je Trumpu odgovorio kako ne može on dokazivati da je to laž već da to mora učiniti osobno sam predsjednik. Bivši ravnatelj FBI napisao je kako je tadašnji tajnik za domovinsku sigurnost John Kelly, sada šef osoblja u Bijeloj kući, želio dati ostavku u znak protesta što je Trump otpustio Comeya, pa zbog toga sada predsjednik razmišlja da iz Bijele kuće otjera i Kellya.

Pretres ureda Trumpovog odvjetnika

Trump je na sve te odgovorio kako je Comey “dokazani slabić i lažljivac” te se pohvalio kako mu je “bila velika čast što je otpustio James Comeya!” Specijalni istražitelj Robert Mueller, kojemu je bila glavna zadaća utvrditi prirodu veza između Trumpovih suradnika i ruskih obavještajaca tijekom predizborne kampanje, proširio je sada svoju istragu i na okolnosti pod kojima je Trump otpustio šefa FBI. Stoga Bijela kuća sada na sve načine pokušava eliminirati Comeya kao svjedoka u istrazi koju Mueller vodi protiv Trumpa koji je najnovije odluke istražnih organa nazvao “politički motiviranim lovom na vještice”.

Svi se međutim slažu da se prava opasnost po Trumpa krije u istrazi FBI protiv odvjetnika Michaela Cohena. Trumpov svijet počeo se rušiti u ponedjeljak, kada su tajni agenti krenuli u akciju protiv Cohena. Pravni stručnjaci uvjereni su da se FBI nikada ne bi usudio krenuti u pretrese ureda i hotelskog apartmana odvjetnika koji zastupa Trumpa već punih deset godina, da nije imao čvrstih dokaza o počinjenju ozbiljnih kaznenih djela. Federalni tužitelji sada proučavaju dokumente koje su zaplijenili za vrijeme racije kako bi pronašli dokaze za bankovne prijevare, utaju poreza, nezakonite financijske transakcije…

Najbizarnije je od svega da je prva kolateralna žrtva istrage protiv odvjetnika Cohena, postao Elliot Broidy. Taj biznismen nije bilo tko: od 2005. do 2008. bio financijski direktor Republikanskog nacionalnog odbora (RNC), a 2017. imenovan je zamjenikom šefa financija RNC-a. Zanimljivo, da je istu tu funkciju prošle godine dobio i odvjetnik Cohen. Broidy, 62, bio je i potpredsjednik predizbornog fonda Donalda Trumpa tijekom predsjedničke kampanje 2016., pa je osobno pomogao prikupiti više od 108 milijuna dolara.

1,6 milijuna dolara Playboyevoj zečici

Prošle godine poklonio je RNC-u više od 160.000 dolara. Od kada je Trump izabran za predsjednika Broidy se često sastajao s njim u Bijeloj kući i na privatnom posjedu Mar-a-Lago na Floridi. Tajni agenti FBI-aja otkrili su da je odvjetnik Cohen krajem 2017. dogovorio da Broidya plati 1.6 milijuna dolara bivšoj Playboyevoj zečici kako bi ne bi obznanila da je ostala s njim u drugom stanju. Taj je novac trebao biti isplaćen u tromjesečnim obrocima kroz dvije godine.

Odmah nakon što je objavljeno to otkriće Broidy, koji je oženjen, podnio je ostavku te poslao priopćenje za javnost. “Priznajem da sam imao konsenzualni odnos s Playboyevom ljepoticom, a na kraju našeg odnosa, ona me obavijestila da je ostala trudna. Kako je odlučila da neće sačuvati trudnoću, ponudio sam joj u tim teškim trenucima financijsku pomoć.” Na kraju je se Broidy ispričao svojoj ženi i obitelji.

“Neugodno je da je ova osobna stvar između dviju suglasnih odraslih osoba postala predmet rasprave na nacionalnoj razini samo zbog angažmana odvjetnika Michaela Cohena.” Sada se otvorilo više problema. Naime, ugovor između Broidyja i njegove ljubavnice gotovo je identičan onome koji je potpisao Cohen s porno glumicom Stephanie Clifford. Ta bivša Playbojeva s umjetničkim imenom Stormy Daniels, obvezala se u listopadu 2016. da će šutjeti o svojoj vezi s Donaldom Trumpom, a da će za uzvrat biti nagrađena sa 130.000 dolara.

U ugovoru između Broidya i njegove ljubavnici koristili su se isti pseudonimi kao i u sporazumu Cohena i Trumpove ljubavnice. Istodobno je utvrđeno da je još jedan bivši model Playboy, Karen McDougal, dobila 150.000 dolara kako ne bi otkrila svoju aferu s Donaldom Trumpom.

Trumpovi napadi na pravosuđe

Obje Playbojeve zečice, McDougal i Clifford, angažirale su sada nove odvjetnike pokušavajući poništiti sporazume koji ih obvezuje na šutnju o svojim vezama s Trumpom. Odvjetnik Cohen zanijekao je svaku zloporabu, s obzirom da ga, među ostalim, optužuju za bankovne prijevare i porezne zločine. Predsjednik Trump nazvao je racije u uredu svog odvjetnika, “sramotnim i lovom na vještice. To je sramotna situacija, to je napad na našu zemlju”.

Trump je također optužio specijalog istražitelja Muellera da je u sukobu sa svima, da mu nitko ništa ne vjeruje, osim zamjenika glavnog državnog odvjetnika, Rod Rosensteina. Njih dvojicu Trump je napao tvrdeći da rade za Demokratsku stranku te da su bili lojalni Baracku Obami. Međutim, svi su oni, Rosenstein, Comey i Jeff Sessions, državni odvjetnik, republikanci.

Mueller nikada nije došao toliko blizu Trumpu kao istražitelji FBI nakon što su pretresli ured njegovog odvjetnika Cohena. On je, među ostalim, bio uključen u poslove Trumpove obitelji s nekretninama širom svijeta. Zbog toga se sada svi pribojavaju da bi Trump mogao dati otkaz Muelleru i Rosensteina što bi, suglasni su svi, bio kraj pravne države u SAD.

Mladen Pleše
Novinar
629 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program