Bivši šef krim policije Željko Dolački dobio šest godina zatvora za pljačku policijskog sefa

Željko Dolački optužen je da je opljačkao sef u svom uredu u Heinzelovoj ulici

ZADNJA IZMJENA: velj 5, 2019

Bivši policijski načelnik Željko Dolački nepravomoćno je proglašen krivim da je u travnju 2016. lažirajući provalu, opljačkao sef u sjedištu zagrebačke policije. Dolački, koji se danas nije pojavio na izricanju presude, proglašen je krivim za zloporabu položaja i ovlasti i osuđen je na šest godina zatvora. Šteta koju je počinio procijenjena je na 3,3 milijuna kuna, a Dolački taj iznos mora vratiti državi. Budući da je osuđen na više od pet godina zatvora, Dolačkom je odmah određen istražni zatvor. Sud će za Dolačkog sada izdati dovedbeni nalog budući da nije došao na izricanje presude. U slučaju da ga policija ne nađe, bit će raspisana tjeralica.

Obrazlažući presudu sutkinja Maja Štampar-Stipić kazala je kako su ključni za utvrđivanje krivnje bivšeg načelnika bili rezultati vještačenja. Naime, vještaci su odmah utvrdili da je u pitanju inscenirana provala. Oštećenja na vratima sefa pokazala su da su piljena dok su bila otvorena i nezaključana, a tragovi pile kakvu je Dolački kupio nađeni su na samom sefu. Tragovi pile pronađeni su u torbi samog Dolačkog.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Slobodan Šašić najavio je da će se Uskok žaliti na visinu kazne koju je sud odredio Dolačkom. Kaže i kako ne vjeruje da je bivši šef krim policije u bijegu. Njegov odvjetnik Davor Cahun također je najavio žalbu na presudu, a kaže kako trenutno ne zna gdje se Dolački nalazi.

‘Osramotio je policiju svojim drskim ponašanjem’

Njegovoj obrani sud nije povjerovao. Naime, najprije je tvrdio da on nije kupovao nikakvu pilu da bi kasnije, kada je postao svjestan da je snimljen u dućanu, ipak donio pilu na sud, ali je tvrdio kako se ne radi o onoj kojom je prepiljen sef. Vijeće je povjerovalo u objašnjenjima predstavnika proizvođača pile, prema kojima pila što ju je donio Dolački na sud nije bila ona koju je kupio kada je snimljen u Bauhausu, već je proizvedena 2017. godine.

Budući da je za ovo kazneno djelo predviđena jedna do 12 godina zatvora, sud smatra da je upravo šest godina primjereno za Dolačkog. “On je osramotio policiju svojim drskim ponašanjem”, rekla je sutkinja. To što je još pokušao podmetnuti dokaze sudu ocijenjeno je kao otegotna okolnost. Olaktonim su uzete tek njegove obiteljske prilike.

Za što je optužen Željko Dolački?

Dolački je, prema optužnici, ukrao novac i zlato vrijedne više od tri milijuna kuna iz sefa koji se nalazio u njegovom uredu u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici. Krađa je otkrivena tek 4. travnja 2016. godine, a posljednji put svi ti predmeti viđeni su u sefu 22. veljače 2015. godine.

Radilo se o privremeno oduzetim predmetima zbog kojih su u tijeku bila kriminalistička istraživanja. Sasvim precizno, u pitanju je bilo 279.500 eura, 2,04 kilograma zlata, 599.000 kuna, 40.300 kuna, 4.360 eura, 2.200 eura, 100 švicarskih franaka i 300 yuana. Dakle, zaključeno je da se krađa morala dogoditi u razdoblju između 22. veljače 2015. i 3. travnja 2016. godine.

Smjene zbog provale u sjedište krim-policije

Presuda Dolačkom nepravomoćan je sudski epilog slučaja koji je uzdrmao vrh hrvatske policije. Telegram ga je pratio od početka. Naime, nakon što je otkrivena provala u policijski sef te se posumnjalo da bi iza toga mogao stajati Željko Dolački smijenjeni su tadašnji vodeći policajci – glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik kriminalističke policije u Ministarstvu unutarnjih poslova Vitomir Bijelić te šef Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Mario Bertina.

S funkcija su tada morali otići i načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić, šef zagrebačke krim-policije Danijel Žugel i načelnik Odjela unutarnje kontrole Stjepan Jurinec.

Dolački je i prije kraja suđenja dobio otkaz

Protiv Dolačkog je u međuvremenu proveden i disciplinski postupak te je dobio otkaz iz policije jer je zlorabio svoju poziciju kako bi, tvrde, ukrao novac i zlato. U konačnici je inscenirao provalu u sef ne bi li prikrio krađu, odnosno vlastitu odgovornost.

Dolački je od početka negirao krivnju. Uvjeravao je sud kako je u pitanju politički progon kojim se željelo spriječiti daljnje razotkrivanje slučajeva s kojima je bio povezan tadašnji ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Ukazivao je na niz propusta u kriminalističkom istraživanju što je rezultiralo prijavom baš protiv njega. Tako je svojim kolegama zamjerio način na koji su pregledavali provaljeni sef ukazujući da je to rađeno bez valjanih sudskih naloga i prema proceduri koja je dovela u pitanje ispravnost dokaza.

Koja od četiri pile je ključni dokaz?

Tijekom suđenja pred sudskim vijećem pojavile su se četiri pile. Čestice s pile pronađene su u torbi Željka Dolačkog te je na osnovu toga i uhićen. Dakle, s jednom je Dolački navodno prepilio sef, nakon što ju je kupio u Bauhausu, a istražitelji su ga otkrili na snimkama nadzornih kamera iz te trgovine. Pronašli su i račun, no Dolački je tvrdio kako to uopće nije ta pila. Drugu je upravo on donio u sudnicu, želeći pokazati kako se na osnovu barkoda na tom alatu ne može utvrditi kada je proizveden i kada je prodan.

Da doista barkod nije nikakav dokaz proizašlo je i nakon što je treću pilu sudskom vijeću Županijskog suda u Zagrebu pokazao zastupnik USKOK-a Slobodan Šašić. Na kraju je Dolački u sudnicu donio i četvrtu pilu koja je imala neku posve drugu oznaku te se na osnovu nje nije moglo ni približno zaključiti kada je proizvedena ili prodana.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1983 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program