Bivši šef SOA-e: ‘I Milanović i Plenković su u pravu’

Dragan Lozančić vjeruje da je SOA znala, da bi obavijestila Vladu

ZADNJA IZMJENA: ruj 27, 2020
Foto: Screenshot/N1

Bivši šef SOA-e i sadašnji savjetnik predsjednika Zorana Milanovića, Dragan Lozančić tijekom današnjeg gostovanja na N1 Televiziji govorio je sukobu premijera i predsjednika vezanom uz dobivanje informacija u aferi Janaf, ali i o tome zašto svojedobno nije obavijestio predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da je pod mjerama Zdravko Mamić.

Govoreći o tome tko ima pravo – Andrej Plenković kad kaže da ne smije znati za tajne istrage ili Zoran Milanović kad kaže da to premijer mora znati, Lozančić je kazao kako su i jedan i drugi u pravu.

Izvještavanje ‘u prave ruke’

“Svaka operacija, svaki operativni rad, od početka do kraja, može se naći u trenutku kad se dođe do jednog podatka koji se treba reći ili jednom ministru ili premijeru ili predsjedniku. Ako iz te operacije proizlazi nešto što može utjecati na nacionalnu sigurnost, što može utjecati na sigurnost ili može ugrožavati štićenu osobu, onda ta informacija mora doći u prave ruke”, kazao je Lozančić.

Objasnio je da onaj tko vodi operaciju mora štititi podatke, ali i mora odlučiti tko će dobiti neku informaciju ako za to postoje uvjeti. Kako je kazao, ni jedna institucija u državi “ne radi u vakuumu” te da zaštita interesa zemlje “često zahtijeva da jedna institucija informira drugu, da informira državnu vlast.”

Afera Janaf

Lozančić je rekao da “DORH jest samostalan”, ali da “ima profesionalnu i moralnu obavezu, ako procijeni da mora reći za neku informaciju nekome iz izvršne vlasti, da je onda i kaže”.

“Ono što mogu reći je, da je informacija došla do SOA-e, o tome da je jedan voditelj strateški važne državne tvrtke involviran u jednu koruptivnu radnju, da bi ta informacija morala pravovremeno doći do izvršitelja, do onoga tko odlučuje da bi se smanjila šteta”, dodao je. Na pitanje bi li SOA izvijestila Vladu o tome odgovorio je kako vjeruje da bi.

O ovom slučaju, o Draganu Kovačeviću i tajnim izvidima, rekao je da ne zna je li SOA imala saznanja. “Ali ne vjerujem da je imala saznanje, jer očekivao bih da bi djelovala”, kazao je. Na pitanje vjeruje li premijeru kad kaže da nije znao za izvide u aferi Janaf odgovara da nema nikakvog razloga ne vjerovati mu.

Kolinda i Mamić

Osudio je curenje informacija iz sustava, te kazao kao treba biti pažljiv u slučajevima kada se visoki dužnosnik druži s osobom pod tajnim izvidima i upadne u mjere. Lozančić je odgovorio i na pitanje je li promijenio stav oko toga što, kao ravnatelj SOA-e, nije izvijestio tadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović o tome da je Zdravko Mamić, s kojim se ona družila, pod mjerama, zbog čega ga se i prozivalo.

“Nisam promijenio stav. Ali ne želim komentirati konkretni slučaj. SOA ima nadzor i ako se sumnja da ravnatelj ili bilo koji djelatnik nije napravio nešto što nije bilo u skladu sa zakonom ili nije napravila nešto što se od nje očekivalo, može se staviti pod nadzor”, kazao je i objasnio da na kraju te procedure se “izvještava vlast ima li tu kaznene ili neke druge odgovornosti” u SOA-i.

Kovačevićev klub

Kazao je i kako je nemoguće iz pozicije ravnatelja SOA-e premijera i predsjednika izvještavati o svemu, ali da su dužni odgovoriti na sva pitanja koja im predsjednik i premijer postave.

Komentirajući događanja u klubu Dragana Kovačevića rekao je kako je teško reći je li SOA trebala znati tko se u njemu okuplja. “Nije stvar lokacije, nego toga tko se tamo okuplja”, kazao je i komentirao je li SOA trebala znati za to slijedom kriminalističkih izvida: “Insinuacija bi bila da SOA treba pratiti Policiju, DORH, što je nonsens.”

Zdravka Grund
Telegram autor
1907 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program