Bivši senator koji je preživio trovanje na brodu ispričao detalje; kaže da su djecu ujutro pronašli u komi

Mancuso odbacuje da je hrana uzrok trovanja, smatra da je kriv plin iz klima-uređaja

ZADNJA IZMJENA: kol 14, 2019
Foto: Screenshot Nova TV

Bruno Mancuso, jedan od lakše stradalih Talijana s broda pokraj Hvara i prijatelj poginulog 57-godišnjeg menadžer Eugenija Vincija, za Dnevnik Nove TV rekao je kako smatra da je putnike na jedrilici otrovao plin iz neispravnog klimatizacijskog sustava. ”Hrana nije, to je nemoguće. Djeca nisu jela ništa, samo kruh i tjesteninu. Ostali su jeli istu hranu i nemoguće je da je hrana uzrok trovanja”, kazao je.

Mancuso, inače bivši senator i aktualni gradonačelnik Sant’Agata di Militella, grada u blizini Messine na Siciliji, opisao je kako su otkrili tijelo stradalog Vinicija. ”U 10 ujutro oni koji nisu ni ulazili u sobe i nije im bilo loše primijetili su da drugi još spavaju i da nema pokreta. Došli su, otvorili vrata i pronašli Eugenija u kadi. Imao je razbijenu glavu”, kazao je, dodavši da nisu uspjeli probuditi djecu koja su već bila u komi. Mancuso je zahvalio svim službama na brzoj intervenciji i pomoći, a pohvalio je i bolnicu.

Nalazi pokazuju da bi mogao biti plin

Kako je rečeno na danas održanoj presici u KBC-u Split, kod djece je otkrivena povišena razina karboksihermoglobina u krvi, što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida. Dvoje odraslih s broda koji su u boljem stanju, uključujući Mancusa, danas će vjerojatno biti pušteno na kućnu njegu, ali sutra se moraju vratiti u bolnicu ponoviti nalaze. Majka dvoje djece još uvijek je u teškom stanju, ali bolje je nego jučer.

Djevojčica i dječak stari 14 i 8 godina i dalje životno ugroženi zbog višeorganskog zatajenja, rečeno je na presici. Tragedija na unajmljenom brodu, 20-metarskoj jedrilici tipa gulet, dogodila se jučer ujutro. Oko 10:10 sati policija je dobila informaciju da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku. Na brodu je pronađen mrtav muškarac, kasnije identificiran kao Eugenio Vinci. Dvoje djece koja su bila u teškom stanju helikopterom je prebačeno na odjel Pedijatrije splitske bolnice. Naknadno su hitne službe pozvane zbog još tri osobe koje su se osjećale loše pa se helikopter vratio i po njih.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2013 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program