Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Bivši SDP-ovci, odnedavno Socijaldemokrati, potpisali HDZ-ovu inicijativu za promjenu Ustava

Odmetnuti SDP-ovci već su odbili podržati zahtjev oporbe za opozivom ministra Vilija Beroša

9.7.2022., Zagreb - Na konferenciji za medije u Hotelu International, predstavljeno je vodstvo, program i buduce djelovanje nove parlamentarne stranke. Inicijativu za osnivanje nove politicke stranke pokrenuli su zastupnici Kluba zastupnika Socijaldemokrati u Hrvatskom saboru i clanovi udruge 'Socijaldemokrati'. Ivana Posavec Krivec. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
FOTO: Neva Zganec/PIXSELL

Hrvatska je ove subote dobila novu političku stranku Socijaldemokrati, koju, između ostalih, čini 13 zastupnika koji su izašli iz SDP-a. Od toga je njih čak 10 dalo potpise HDZ-u za pokretanje procedure izmjene Ustava, piše Jutarnji list.

Telegram je već najavio kako će bivši SDP-ovci u Saboru pomoći vladajućoj stranci. Odmetnuta parlamentarna frakcija SDP-a prošlog je mjeseca odbila podržati zahtjev oporbe za opozivom ministra zdravstva Vilija Beroša. Odluku da ne sudjeluju u ovom pokušaju rušenja ministra zdravstva Socijaldemokrati su obrazložili neozbiljnošću te inicijative. Štoviše, napali su opoziciju da tom i sličnim inicijativama zapravo prikriva nesposobnost za ozbiljan politički rad.

Uvjet za promjenu Ustava najmanje trećina birača

Inače, predložene izmjene Ustava odnose se na prijedlog da za raspisivanje državnih referenduma uvjet više ne bude podrška 10 posto od ukupnog broja birača, što je više od 360.000 potpisa, nego da to budu potpisi 250.000 birača. Također, predlaže se da uvjet za promjenu Ustava i organskih zakona bude podrška najmanje trećine svih birača u državi, a za ostala referendumska pitanja morala bi se izjasniti najmanje četvrtina svih birača.

U proceduru je uvršten i prijedlog izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu prema kojem se više ne bi čekalo prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu, nego bi Ustavni sud o (ne)dopuštenosti pitanja odlučivao prije nego što se pristupi prikupljanju potpisa.

‘To bi bilo izdajnički’

Ovu inicijativu HDZ-a potpisali su Romana Nikolić, Vesna Nađ, Erik Fabijanić, Ivana Posavec Krivec, Domagoj Hajduković, Katica Glamuzina, Željko Pavić, Renata Sabljar Dračevac, Nikša Vukas te Marina Opačak Bilić. Među potpisnicima nije predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović ni bivši šef SDP-a Davor Bernardić, prenosi Jutarnji.

Inače, na osnivačkoj skupštini stranke novinari su ih pitali jesu li spremni ikada podržati prijedloge Andreja Plenkovića. “Dizanje ruke za HDZ-ovu Vladu bilo bi od nas izdajnički. Mi smo svi u Sabor izabrani kao zastupnici oporbe. Ali jednako tako nećemo po svaku cijenu niti rušiti”, kazao je Vidović.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više