Politika & Kriminal

Bivši vijećnik otkrio da je Grad dao 400 tisuća kuna crkvi u Voltinom. Sad je, tvrdi, dobio prijetnju

Damir Kovačić kaže da je sve prijavio policiji

Bivši vijećnik mjesnog odbora Ciglenica s Trešnjevke Damir Kovačić 20. ožujka je na svom Facebook profilu objavio status o tome kako je župa sv. Leopolda Mandića, u Voltinom, za Badnjak od Grada Zagreba dobila 400.000 kuna. Kovačić je pritom upozorio da se u službenoj dokumentaciji ta donacija vodila kao “financijska pomoć Župi”.

Otkrio je i kako je zahtjev za pristup ovoj informaciji podnio 16. siječnja pa potom 17. veljače podsjetio tijelo javne vlasti da ne poštuje zakonom propisane rokove, a 25. veljače je podnio žalbu Povjereniku za informiranje zbog tzv. šutnje uprave. Odgovor mu je stigao preko Službenice za informiranje Grada Zagreba tek 20. ožujka.

And the lucky winner is – Župa sv. Leopolda Mandića!Pomoglo se na Badnjak 2020. godine ovoj neprofitnoj organizaciji s…

Posted by Damir Kovačić on Saturday, March 20, 2021

Međutim, ubrzo nakon objave statusa Kovačić je, kaže, dobio anonimnu prijetnju putem Facebook Messengera. “U ponedjeljak, 22. ožujka, u 21:10 dobio sam message request, s porukom. Netko meni nepoznat, profil koji ne poznajem, poslao je poruku. Ta poruka nije bila ugodna. Jeziva je. I procjenjujem, nije dobronamjerna”, tvrdi Kovačić u današnjem statusu.

Prijavio sve policiji

Sve je, kaže, prijavio policiji. “Jučer sam prijetnju prijavio u VII. policijskoj postaji, Trešnjevka. To je moja građanska dužnost. Sva saznanja o profilu koji je poruku poslao, neke osobne indicije tko bi mogao biti iza profila, kontekst zbog kojeg smatram da jest riječ o prijetnji, proslijedio sam u prijavi. Neka institucije procijene”, napisao je Kovačić na Facebooku.

Kako se neprofitnoj organizaciji, Župi sv. Leopolda Mandića, pomoglo s 400.000,00 kuna iz proračuna gradske četvrti…

Posted by Damir Kovačić on Wednesday, March 24, 2021

Naglasio je i kako je informacija koju je dobio temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, a potom i objavio, trebala biti javna i “dostupna u dva-tri klika na stranicama Grada ili četvrti svim zainteresiranim građanima koji želi vidjeti neke račune i čuti neka pojašnjenja.”

Telegam je već u nekoliko navrata pisao o praksi gradskih četvrti i bivšeg gradonačelnika Milana Bandića da u Zagrebu izdvajaju znatne iznose za lokalne župe, a što im dopušta zakon. Međutim otkrili smo i kako se novac namijenjen za infrastrukturne projekte nerijetko preusmjerava župama.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu