Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bivšim članovima Živog zida stigle kazne od 30.000 kuna: 'Sinčić nas je pozivao na deložacije, sad ne želi pomoći'

Osuđeni su zbog ometanja deložacija na koje ih je pozivala stranka. Danas im se, kažu, ondje ni na telefon ne javljaju

06.06.2017., Zagreb - Delozacija cijele zgrade u ulici Crnomerec 105 u kojoj se izmedju ostalih nalazi i Ivan Pernar i Branimir Bunjac. Specijalci privode saborskog zastupnika Ivana Vilibora Sincica.
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Aktivisti Živog zida i bivši članovi stranke koji su 2017. sudjelovali u akciji sprječavanja deložacije na Črnomercu 105 u Zagrebu ovih su dana dobili visoke kazne za ometanje deložacije. Riječ je o kaznama od po 6.000 kuna koje su prema pisanju Jutarnjeg lista samo prve u nizu. Naime, na toj adresi živozidaši su sudjelovali u akcijama za pet stanova, pa je protiv njih pokrenuto i jednako toliko postupaka. Tako je ukupna kazna za svakog aktivista 30.000 kuna.

Prve pravomoćne presude stigle su za 56 od 75 aktivista koji sada strahuju da će zbog nemogućnosti plaćanja završiti pod ovrhama ili u zatvoru. Među njima su i oni nezaposleni, te samohrane majke. Brojni tvrde da su ih bračni par Sinčić i Lukanić izmanipulirali time što su ih navodno pozivali na deložacije ističući kako će se njihov dolazak vrednovati “pri sastavljanju lista za izbore” i da će stranka “sve srediti”. Danas im se, kažu, više u toj stranci ni ne javljaju na telefone.

‘Sada nema naricanja i kajanja’

Tihomir Lukanić koji je aktiviste, prema pisanju Jutarnjeg, uoči deložacije 2017. pozivao riječima da je aktivizam u opisu posla vijećnika, sada uzvraća riječima: “Da, ovo ste mogli očekivati, trebali ste. Ne znam što je mislio onaj tko je svjesno javno napadao svoje kolege. To sad ima svoju cijenu. Nakon političke, ima i pravosudnu. I nije ovo jedini proces. Za neke će biti i gore. Jako glupo. Ali sada nema naricanja i kajanja”.

Bivši aktivisti danas tvrde da im je najgore što su i sami bili žrtve opsjene jer se na Črnomercu nije radilo o deložaciji građana, nego o poslovno-pravnoj dubiozi između investitora i banke. Sinčić je tada, govore, nagovarao investitora da stanove preda u posjed siromašnih koji nemaju svoj krov nad glavom te tako “pomrsi račune” Zagrebačkoj banci.

‘Živi zid nas je otjerao u propast’

“U najboljoj namjeri otišli smo na Črnomerec. Nisu nam rekli da se tamo nalaze skvoteri koji nisu bili vlasnici tih stanova. Nisu nam rekli da možemo dobiti kazne prema Ovršnom zakonu… Sve do zadnjeg su nas prevarili, a sada imaju milijune kojih se čvrsto drže. Živi zid nas je otjerao u propast”.

Pozivaju i druge županijske sudove na kojima još nije odlučeno o njihovim žalbama da ih usvoje jer će u suprotnom brojne obitelji, kako kažu, ostati bez kruha. “30.000 kuna kazne koje prevarena sirotinja nema. Obmanjivali su nas, ucjenjivali i lagali. Pravda bi bila zadovoljena da se kaznilo Živi zid”, zaključuju kažnjeni.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više